SUA nu vor evacua persoanele care s-au refugiat în munţi de teama jihadiştilor din Irak

Embed:

Evacuarea în masă a civililor care se ascund de islamişti în munţii din nordul Irakului este exclusă.

Departamentul american de Stat susţine că numărul refugiaţilor irakieni de pe muntele Sinjar este de ordinul miilor, şi nu al zecilor de mii, aşa cum se credea anterior.

Concluzia vine după ce o echipă de specialişti a efectuat o inspecţie în teritoriu.  Potrivit experţilor, situaţia localnicilor care s-au ascuns de islamişti în munţi este mai bună decât presupunea comunitatea internaţională.

Astfel, susţinerea lor este posibilă prin paraşutarea ajutoarelor umanitare. Acest lucru este realizat deja de câteva zile de forţele aeriene americane şi britanice, care au transportat în zonă apă şi alimente.

Cei mai mulţi refugiaţi fac parte din comunitatea de creştini yazidi, consideraţi de islamişti drept adoratori ai diavolului.

Potrivit presei internaţionale, care îl citează pe un comandant al grupării Statul Islamic, rebelii au răpit peste 100 de femei şi copii de pe muntele Sinjar. Anterior, militanţii ar fi ucis 500 de refugiaţi. Totodată, Statele Unite au trimis încă 130 de consilieri militari în Irak.

De asemenea, Washingtonul continuă tirurile aeriene asupra ţintelor care aparţin islamiştilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu