SUA: Mutarea ambasadei la Ierusalim, un pretext folosit de Hamas pentru a reîncepe ostilitățile

SUA susțin că mutarea ambasadei la Ierusalim este doar un pretext folosit de Hamas pentru a reîncepe ostilitățile în Fâșia Gaza. Potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, inaugurarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim nu este motivul manifestaţiilor palestiniene reprimate în sânge de Israel, ci un "pretext" utilizat de Hamas pentru "a încuraja violenţa", scrie Agepres citând presa internațională.

Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, a refuzat să îndemne Israelul, ori toate părţile implicate, să dea dovadă de reţinere cum au făcut numeroase ţări occidentale motivând că "Este o regiune complexă". "Am văzut aceste manifestaţii în cursul ultimelor şase săptămâni, nu este ceva nou", a spus acesta.

Vorbind despre faptul că palestinieni și mai multe țări invocă mutarea ambasadei SUA la Ierusalim drept cauză pentru izbucnirea violențelor, Nauert a spus că "Dacă Hamas doreşte să se servească de aceasta ca pretext pentru a incita oamenii şi a încuraja violenţa, este opţiunea lor. Şi este o opţiune iresponsabilă".

"Statele Unite deplâng pierderile de vieţi omeneşti, toate vieţile omeneşti", a mai spus ea, dar atribuie responsabilitatea morţilor de luni mişcării islamiste palestiniene Hamas şi pun înainte dreptul statului evreu de "a se apăra".

Puterile internaționale și organismele de menținere a păcii au condamnat Israelul și au făcut cerut deschiderea unei anchete independente după baia de sânge, luni, din Fâşia Gaza, unde aproape 60 de manifestanţi palestinieni au murit sub gloanţele israeliene și alte mii au fost răniți.

Violenţele au izbucnit în cursul unei manifestaţii la graniţa cu Israelul împotriva inaugurării, în aceeaşi zi, a ambasadei Statelor Unite, transferată de la Tel Aviv la Ierusalim la îndemnul preşedintelui american, Donald Trump.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu