SUA îşi consolidează poziţiile în Golful Persic printr-un portavion şi alte trei nave militare

Portavionul George H.W. Bush şi alte trei nave militare americane au intrat în Golful Persic, pentru a fi disponibile în cazul în care Statele Unite vor demara operaţiuni în Irak, unde activităţile insurgenţilor sunniţi s-au intensificat, scrie realitatea.net.

Nava americană USS Mesa Verde, având la bord 550 de membri ai Forţelor navale şi avioane de tip Osprey, a intrat în Golful Persic, pentru a furniza trupe în cazul în care se decide evacuarea ambasadei americane din Bagdad.

"Secretarul Apărării, Chuck Hagel, a ordonat navei de transport USS Mesa Verde să intre în Golful Persic. Nava a trecut deja de Strâmtoarea Ormuz", afirmă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Nava, care poate fi bază pentru elicoptere, este echipată cu avioane cu decolare verticală de tip MV-22 Osprey.

Cei 550 de membri ai Forţelor navale americane pot participa, în caz de necesitate, la evacuarea personalului ambasadei americane din Bagdad.

În Golful Persic a ajuns şi portavionul USS George H.W. Bush, care are la bord peste 70 de avioane şi elicoptere militare. Portavionul este escortat de distrugătorul USS Truxtun şi de crucişătorul USS Philippines Sea.

Statele Unite vor lua în considerare "toate opţiunile disponibile" pentru stabilizarea Irakului, inclusiv varianta atacurilor cu avioane fără pilot şi cea a cooperării cu Iranul, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry, citat de NBC.

"Nu cred că insurgenţii sunniţi vor ajunge la Bagdad în scurt timp, dar când avem crime şi gropi comune, acest lucru trebuie oprit, din aer sau altfel", a explicat Kerry.

Întrebat dacă Statele Unite ar putea coopera pe plan militar cu Iranul, un aliat al premierului Nuri al-Maliki, Kerry a răspuns: "Nu aş exclude nicio variantă constructivă".

Grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat reţelei Al-Qaida, a ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii din nordul Irakului, iar acum avansează spre Bagdad.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu