SUA intenţionează să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului. UE a venit cu un AVERTISMENT către Trump

Embed:
Statele Unite intenţionează să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului. Potrivit Casei Albe, preşedintele Donald Trump urmează să anunţe mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv. Decizia Washingtonului ar putea reaprinde spiritele în Orientul Apropiat, întrucât palestinienii consideră acest oraş drept capitală a statului la care aspiră. Liderul Ligii Arabe a calificat acest pas drept unul periculos.

Intenția lui Donald Trump a stârnit îngrijorarea mai multor politicieni. Uniunea Europeană l-a avertizat pe preşedintele Statelor Unite să evite luarea acestei decizii. Președintele Franţei, Emmanuel Macron, avertizează că această iniţiativă poate avea consecinţe grave. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin consideră că statutul Ierusalimului trebuie determinat prin negocieri între Israel şi Autoritatea Palestiniană. Liderul de la Ankara, Recep Erdogan a fost mai tranşant şi a amenințat SUA cu întreruperea legăturilor diplomatice. Acesta a convocat, pentru 13 decembrie, reuniunea extraordinară a Organizației Cooperării Islamice, în cadrul căreia va fi discutată această problemă.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a interzis membrilor Guvernului său să comenteze această problemă: "Identitatea noastră națională istorică este confirmată în fiecare zi, mai ales azi. Am ce spune la acest capitol, dar o voi facemai târziu."

Ierusalimul este considerat oraş sfânt pentru credinţele creştină, iudaică şi musulmană. Potrivit acordului de pace din 1993, statutul acestei localităţi urmează să fie stabilit în cadrul negocierilor. Dreptul suveran al Israelului asupra Ierusalimului nu a fost recunoscut, iar toate statele şi-au păstrat reprezentanţele diplomatice la Tel Aviv. Începând cu 1967, Israelul a ridicat zeci de clădiri în Ierusalimul de Est, în care trăiesc în jur de 200 de mii de evrei. Construcţiile sunt considerate ilegale de comunitatea internaţională.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu