SUA IMPUN SANCȚIUNI TURCIEI. Trei miniștri și două ministere de la Ankara, vizate

Embed:
Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Turciei, care este aliatului său în cadrul NATO. Anunțul a fost făcut de președintele Donald Trump pe Twitter, care a menționat că decretul său are drept scop să convingă Turcia să înceteze imediat ofensiva împotriva kurzilor din nordul Siriei.

Decizia împotriva a trei miniștri de la Ankara, ca urmare a invadării Siriei de către Turcia.

Miniștrii Energiei, Apărării și al Afacerilor Interne de la Ankara sunt vizați de măsurile americane. Astfel, bunurile lor potențiale din SUA au fost înghețate, iar tranzacțiile lor internaționale în dolari sunt blocate. Totodată, lor le-a fost interzis accesul pe teritoriul Statelor Unite. La rândul său, Congresul SUA ameninţă că va adopta sancţiuni economice mult mai dure împotriva Turciei.

”Situația se deteriorează rapid în Siria și de vină este Turcia. Congresul va impune sancțiuni dure pe lângă cele adoptate deja de administrația președintelui. Vom trimite astfel un semnal Turciei, care va fi cât se poate de clar pentru Erdogan și pentru toată lumea. Îi vom distruge economia dacă nu va opri vărsarea de sânge”, a spus LINDSEY GRAHAM senator american.

Și Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de acțiunile Turciei și a decis să nu mai vândă armament acestei țări. În cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai UE, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că acțiunile Turciei destabilizează securitatea șubredă din zonă și permit răspândirea organizațiilor teroriste.

”Avem temei să ne facem griji că această activitate militară a Turciei în nord-estul Siriei crează premise pentru întoarcerea în forță a Statului Islamic”, a spus FEDERICA MOGHERINI înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.

Președintele turc, Recep Erdogan, s-a declarat nemulțumit de decizia europenilor și i-a amenințat că va deschide porțile pentru ca imigranții adăpostiţi pe teritoriul țării sale să ajungă în UE. El mai spus că nu va opri ofensiva până la victoria totală.

”Turcia, prin intermediul acestei operațiuni, a făcut un pas vital în asigurarea securității naționale, comparabil cu cel din Cipru din 1974. Nu vom acorda atenţie amenințărilor și presiunilor, suntem determinați să încheiem cu succes această operațiune”, a spus RECEP ERDOGAN președintele Turciei.

Între timp, militari din toate colțurile Siriei vin în nordul țării pentru a-i susține pe kurzi în lupta cu turcii.

”Am venit din Hasakah pentru a elibera poporul nostru sirian de tiranul Erdogan. După asta, vom înainta și peste graniță.”

Ofensiva turcă în nord-estul Siriei, intrată azi în a şaptea a zi, a provocat proteste internaţionale şi s-a soldat cu peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi cu strămutarea a peste 130 de mii de persoane.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu