SUA: Există dovezi că Iranul este implicat în atacurile cu drone lansate asupra rafinăriilor din Arabia Saudită

Statele Unite au publicat imagini din satelit și au citat informații adunate de serviciile secrete care dovedesc că Iranul se afla în spatele atacurilor cu dronă lansate asupra a două rafinării din Arabia Saudită.

Iranul neagă implicarea în atacurile aeriene de sâmbătă, care au fost revendicate de rebelii Houthi din Yemen, însă surse din rândul oficialităților americane spun că direcția și amploarea atacurilor pun la îndoială implicarea Houthi. Incidentul a redus aprovizionarea globală cu petrol cu 5%, iar prețurile au crescut.

Un oficial american, a cărui identitate a rămas anonimă, a spus că există 19 puncte de impact asupra țintelor, iar atacurile au venit din vest-nord-vest, o zonă care nu este controlată de Houthi în Yemen.

Direcția din care au venit atacurile indică drept punct de lansare teritoriile din nordul Golfului, Iran sau Irak. Oficialii citați de New York Times au spus că s-ar putea ca atacul să fi fost lansat atât cu drone cât și cu rachete de croazieră, dar că nu toate proiectilele au și-au atins țintele.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită. Riyadul a informat analiştii din industria energetică despre faptul că atacurile afectează peste cinci milioane de barili pe zi, adică jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, ţară care asigură 10% din necesarul mondial şi este cel mai mare exportator din lume.

Reducerea producţiei zilnice cu cinci milioane de barili reprezintă 5% din fluxul la nivel mondial, scrie libertatea.ro

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu