SUA, dispuse la negocieri cu Phenianul: Se va căuta o soluţie ca disputa să fie rezolvată pe cale paşnică

Embed:

O acţiunile militară împotriva Coreei de Nord este luată în calcul, dar iniţial se va căuta o soluţie ca disputa să fie rezolvată pe cale paşnică. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, în urma unei discuţii la telefon cu omologul său chinez, Xi Jinping. 

"Cred că preşedintele Xi Jinping are exact aceeaşi părere ca şi mine. El nu este de acord cu ceea ce se întâmplă acolo. Am avut o discuţie la telefon foarte deschisă", a spus preşedintele Statelor Unite.

China, ţară aflat în apropiere de Coreea de Nord, a manifestat de mai multe ori dorința de a dezamorsa tensiunile cu Phenianul.

"Credem că presiunile şi sancţiunile împotriva Coreei de Nord pot rezolva această problemă doar pe jumătate. E important să purtăm discuţii şi negocieri. Dacă vom face aceste lucruri concomitent, atunci problema armelor nucleare pe teritoriul nord-coreean ar putea fi rezolvată", a precizat ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi.

Şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, crede că ameninţările militare nu sunt productive: "Coreea de Nord încearcă să provoace comunitatea internaţională. Dacă fac asta, credeţi-mă nu sunt proști, înseamnă că ei aşteaptă această reacţie. De ce le faceţi jocul?"

Între timp, Washingtonul a anunţat că la baza sa militară din capitala Coreei de Sud au fost aduse patru sisteme antirachetă. Acţiunea Statelor Unite vine în momentul în care armata sud-coreeană a avertizat că, în următoarele zile, Phenianul ar putea lansa o nouă rachetă intercontinentală. În timp ce comunitatea internaţională este îngrijorată de felul în care va evolua această dispută, Coreea de Nord sărbătoreşte. Zeci de mii de oameni au participat la ceremonii de proporții organizate în semn de recunoştinţă pentru oamenii de știință care au contribuit la efectuarea celui de-al şaselea test nuclear. La festivității au fost lansate şi focuri de artificii.

Şefa diplomației europene, Federica Mogherini, a anunţat că Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord. Ele vor veni să le completeze pe cele impuse de ONU.

Puterea bombei cu hidrogen care a fost testată, la sfârşitul săptămânii trecute, de Coreea de Nord a fost de aproximativ 50 de kilotone. Agenţia meteorologie din Coreea de Sud susţine că explozia a provocat un seism de aproape 10 ori mai puternic decât cel de la precedentul test nuclear.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu