SUA dau o mână de ajutor Moldovei: Bani şi echipament pentru reformarea Justiţiei şi MAI-ului

Statele Unite au acordat Moldovei o asistenţă financiară în valoare de 2,3 milioane de dolari. Acordul a fost semnat luni, iar banii şi echipamentul vor fi folosite pentru implementarea reformei Justiţiei şi a Ministerului Afacerilor Interne. Mai multe detalii despre asistenţa acordată ţării noastre a oferit Brian A. Nichols, Adjunctul principal al Asistentului Secretarului de Stat, într-un interviu pentru ziarul Timpul.

Brian A. Nichols a enumerat sectoarele spre care vor fi direcţionaţi cei 2,3 milioane de dolari veniţi din SUA: “Cu aceşti bani vom ajuta MAI şi Ministerul Justiţiei în implementarea reformelor, atât de necesare astăzi R. Moldova. De asemenea, vom acorda asistenţă printr-un program de creştere a capacităţilor structurilor de stat în domeniul combaterii traficului de persoane”.

Oficialul american s-a referit şi la domeniul criminalistic, dar şi la Poliţia Rutieră: “Vrem să oferim Moldovei, pentru experţii criminalişti, un sistem computerizat de preluare şi identificare a amprentelor digitale. Vom dota Poliţia Rutieră cu sisteme de supraveghere audio-video”.

Potrivit sursei citate, ajutorul american va fi unul concret: Vom continua să cooperăm prin diferite programe cu CCCEC, Procuratura Generală, MAI, Ministerul Justiţiei. Din fondurile pe care le vom dona, vom susţine în R. Moldova două poziţii – una de consilier juridic la ambasada SUA şi a doua - de consilier în domeniul expertizei judiciare, ambele urmând să asiste organele de drept naţional.

Brian A. Nichols spune că i-a sugerat ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, că este necesară majorarea salariilor funcţionarilor, prin diferite modalităţi, “inclusiv prin reducerea numărului de funcţionari, întâi de toate, a celor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile profesionale”.

O parte din asistenţa acordată de SUA va fi îndreptată spre reformarea poliţiei. “Pentru a spori eficienţa poliţiei moldoveneşti vom organiza schimburi profesionale reciproce, vizite de studii, traininguri şi seminare. O arie de interes comun sunt birourile de securitate internaţională, care funcţionează în organelle de poliţie”, a punctat Brian A. Nichols.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu