SUA au fost informate din timp că Iranul va ataca bazele sale militare din Irak

Embed:

Statele Unite au fost informate din timp că Iranul va ataca bazele sale militare din Irak, anunţă CNN, care citează surse de la Washington. Mai mult, atacul cu rachete balistice a fost mai mult simbolic decât eficient. Rachetele, care au fost lansate exact la ora la care generalul iranian Qasem Soleimani era ucis de o dronă americană, au provocat doar distrugeri materiale nesemnificative, potrivit fotografiilor din satelit prezentate de BBC. Iar unele dintre ele nici măcar nu şi-au atins ţintele, fiind descoperite la zeci de kilometri distanţă de bazele americane.

Jurnaliştii de la CNN spun că, înainte de lansarea celor 22 de rachete balistice cu rază scurtă asupra bazelor americane al-Asad și Erbil din Irak, Iranul a avertizat autoritățile irakiene. La rândul lor, autoritățile de la Bagdad au contactat comandamentul american din regiune, așa că, la momentul bombardamentului, militarii americani se aflau deja în buncăre.

Între timp, la Casa Albă, președintele Donald Trump se afla în centrul de comandă alături de alți oficiali de rang înalt. Unele surse au declarat pentru CNN că preşedintele american era pregătit să lanseze atacuri asupra facilităților iraniene dacă ar fi fost omorât măcar un militar american.

După ce s-a confirmat că nu există victime, spiritele s-au calmat, iar americanii au decis să aștepte informații privind intențiile ulterioare ale Iranului. Potrivit consilierilor şi analiştilor, Teheranul dispune de numeroase rachete balistice, însă a lansat doar 22, multe fără încărcătură explozivă, ceea ce înseamnă că Iranul a vrut mai mult să transmită un mesaj decât să provoace pagube. Următorul pas a fost începerea unor discuţii americano-iraniene prin canale neoficiale.

Mesajul Iranului a fost clar: acesta este singurul atac, nu se dorește escaladarea situației. A fost motivul pentru care Casa Albă a renunţat la o ripostă militară.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele Donald Trump le-a cerut celorlalte țări semnatare ale Acordului Nuclear cu Iranul, din care Teheranul s-a retras zilele trecute, să deschidă ochii și să înțeleagă că este necesară renegocierea acordului. La final, liderul de la Casa Albă a avut un mesaj conciliant.

"Mă adresez poporului iranian și liderilor săi. Vrem să aveți un viitor măreț, un viitor pe care îl meritați, unul prosper acasă și armonios cu națiunile lumii. Statele Unite sunt gata să facă pace cu cei care și-o doresc", a menţionat preşedintele SUA.

Situaţia rămâne în continuare încordată în Orientul Mijlociu, însă perspectiva unui război între Statele Unite şi Iran este puţin probabilă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu