SUA atenţionează Germania: Nerespectarea obiectivului de finanţare slăbeşte NATO

Viitorul guvern al Germaniei trebuie să respecte angajamentul de a creşte cheltuielile pentru apărare până la 2% din PIB, a declarat luni, la Wiesbaden, secretarul armatei americane, Mark Esper, citat de Reuters. În timpul unei vizite a contingentului american din garnizoana de lângă Frankfurt, el a insistat în faţa presei că nerespectarea acestui obiectiv asumat pentru 2017 de Germania şi de alte state membre ale NATO ar slăbi alianţa.

Esper a apreciat că Germania are un rol deosebit de important în NATO, dată fiind forţa sa economică în Europa, scrie agerpres.ro.

Creştin-democraţii conduşi de cancelarul Angela Merkel şi social-democraţii încă negociază refacerea marii coaliţii care a guvernat Germania din 2013 şi formarea unui nou cabinet de miniştri. Deşi cadrul convenit până acum nu menţionează explicit finanţarea NATO, oficialul american a afirmat că are încredere în respectarea promisiunii de alocare bugetară.

Federaţia Industriilor Germane (BDI) a estimat luna aceasta că Berlinul a cheltuit în 2017 pentru apărare doar 1,13% din produsul intern brut, sub previziunile alianţei nord-atlantice, care se ridicau la 1,22%, în contextul creşterii economice mai mari decât se aştepta. Matthias Wachter, expert al BDI, a arătat că procentul ar putea să mai scadă în anii următori, dacă expansiunea economică va depăşi creşterile planificate ale cheltuielilor militare. 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu