SUA apreciază eforturile Guvernului Moldovei de a restaura cimitirul evreiesc din Chişinău. Packer: Va deveni o relicvă

Embed:

Pau Packer, Președintele Comisiei SUA pentru Conservarea Patrimoniului American peste Hotare, a discutat miercuri despre activitatea la nivel global a Comisiei pe care o conduce, menționând drept realizare recentă eforturile guvernării de la Chișinău de a conserva situri evreiești, precum și de a condamna antisemitismul, promovând toleranța.

În cadrul unei discuții cu Sebastian Gorka, fost asistent adjunct al președintelui Donald Trump, care în prezent realizează popularul program radio "America First", Paul Packer a amintit despre vizitele sale recente în Republica Moldova, ultima desfășurându-se în ianuarie 2019. 

La acel moment, revenit în țara noastră după câteva luni, Packer a observat lucrările coordonate de Guvernul Moldovei pentru restaurarea Cimitirului Evreiesc, după luarea în administrare a monumentului. Oficialul american descrie schimbările pozitive pe care le-a văzut după doar câteva luni și menționează faptul că lucrările vor continua.

De asemenea, Packer remarcă faptul că, "în luna ianuarie, Moldova s-a alăturat statelor care au acceptat pe plan național definiția de lucru a antisemitismului".

Amintim că Parlamentul Moldovei a condamnat Holocaustul încă din iulie 2014, adoptând o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel. Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare şi negare a Holocaustului şi aduce un omagiu victimelor şi supraviețuitorilor acestuia.

Nu în ultimul rând, oficialul american a vorbit despre faptul că în țara noastră vor introduse anul viitor studii despre Holocaust pentru liceeni și remarcă importanța ca generația tânără să cunoască și să conștientizeze această față a trecutului.

Potrivit lui Packer, "cu ajutorul acestui proces de conștientizare, țările se întorc spre vest, către Statele Unite".

Înființată la inițiativa președintelui american Ronald Reagan, Comisia SUA pentru Conservarea Patrimoniului American peste Hotare este o agenție distinctă a Guvernului SUA, ce are ca scop conservarea patrimoniului american în Europa Centrală și de Est, de unde provine o parte importantă a comunității evreiești din SUA.

Cu alte cuvinte, comisia condusă de către Paul Packer se orientează către conservarea monumentelor, proprietăților și a locurilor sfinte construite de către evreii care emigrat în SUA în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. În același timp, Comisia încurajează și sprijină guverne din Europa Centrală și de Est în promovarea toleranței.

Paul Packer a fost numit la conducerea Comisiei SUA pentru Conservarea Patrimoniului American peste Hotare în octombrie 2017, de către Președintele Donald Trump. Packer este, la rândul său, un membru marcant al comunității evreiești din New York.

Sebastian Gorka este un important lider de opinie american și realizator al programului radio "America First". Anterior, Sebastian Gorka a fost Asistent Adjunct al Președintelui Donald Trump și Decan al Universității Naționale de Apărare din SUA.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu