SUA a impus Iranului "CELE MAI DURE SANCŢIUNI" din istorie

Embed:

De azi intră în vigoare sancţiunile impuse de Statele Unite Iranului, ca urmare a denunţării de către administraţia Trump a Acordului Nuclear încheiat cu Teheranul în 2015. Restricţiile vizează exporturile de petrol, transportul maritim şi operaţiunile bancare ale Iranului.

Decizia SUA a fost însoţită de ample proteste organizate la Teheran şi în alte oraşe din Iran, unde manifestanţii au incendiat steaguri americane şi au scandat lozinci ostile preşedintelui Donald Trump. Demonstranţiile coincid cu aniversarea a 39 de ani de la ocuparea ambasadei SUA din Teheran. Sancţiunile afectează peste 700 de persoane şi companii iraniene, inclusiv principalele bănci, firme de transport aerian şi maritim şi exportatorii de petrol şi gaze.

"Iranienii sunt obişnuiţi cu sancţiunile americane. Ceea ce vedem azi e doar o ofensivă psihologică. Ei au reactivat sancţiunile din trecut şi au reintrodus pe listă toate persoanele şi instituţiile care fuseseră scoase, deci nu e nimic nou", a spus Hesmatollah Falahatpisheh, parlamentar iranian.

Companiile americane nu pot face afaceri în Iran. Mai mult, SUA vor lua măsuri drastice şi împotriva firmelor străine care menţin legăturile comerciale cu Iranul. Statele membre ale Uniunii Europene au anunţat că vor respecta în continuare prevederile Acordului nuclear negociat în 2015 şi nu vor renunţa la investiţiile făcute în Iran. Cu toate acestea, multe dintre firmele europene şi-au suspendat activitatea de teama sancţiunilor americane. Exporturile de petrol iraniene s-au redus foarte mult, iar reţeaua de plăţi bancare internaţionale Swift a încetat relaţiile cu băncile iraniene.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu