Sturza: Platon, interfața unei grupări criminale care a folosit Moldova pentru a spăla bani din Rusia

Embed:

Veaceslav Platon, cunoscut drept raiderul numărul unu din CSI, este interfața unei grupări criminale extrem de influente care a folosit Moldova pentru a spăla bani din Rusia. Despre acest lucru a declarat fostul premier Ion Sturza, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. Sturza a mai spus că gruparea a fost coordonată de serviciile secrete din Moscova. 

"Slava Platon a controlat după anii 2009-2010, practic, în totalitate sistemul financiar din Republica Moldova. 70 de procente din sistemul bancar şi toate instituţiile de asigurări care contează. A făcut legea în Banca Naţională, în Comisia pentru Buget şi Finanţe a Parlamentului", a menţionat Sturza.

Fostul premier afirmă că raiderul nr. 1 din CSI avea suportul politic al autorităţilor, în perioada când controla sistemul bancar: "El nu acționează fără de suportul și girul politic într-o țară sau alta. El a avut întotdeauna girul autorităților Republicii Moldova pentru operațiunile pe care le-a făcut", a precizat 

În acea perioadă, guvernul era condus de fostul preşedinte al PLDM, Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost arestat pentru 40 de zile la Kiev. Asta după ce autorităţile de la Chişinău l-au dat în căutare internaţională. Platon este învinuit de spălare de bani şi escrocherie. El ar fi adus Băncii de Economii pagube de un miliard de lei.

PUBLIKA.MD aminteşte că procurorii Anticorupţie au prezentat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, schemele frauduloase prin care Platon acţiona.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu