STUDIU: Viitorul peştelui clovn, ameninţat de poluarea luminoasă

Lumina artificială care afectează recifele de corali ar putea avea un impact grav asupra înmulţirii peştelui clovn, devenit celebru datorită filmului ''Finding Nemo'', conform rezultatelor unui studiu ştiinţific, scrie agerpres.ro.

Creşterea cantităţii de lumină artificială din timpul nopţii în zona recifelor de corali, chiar şi la niveluri relativ scăzute, maschează semnalele naturale care declanşează eclozarea puilor după lăsarea amurgului, se arată în concluziile cercetării publicate miercuri de o echipă de oameni de ştiinţă din Australia în jurnalul Biology Letters.

Cercetătorii au descoperit că expunerea la lumină în timpul nopţii a avut un efect dramatic asupra eclozării, acest fenomen fiind perturbat de prezenţa luminii artificiale.

Poluarea luminoasă, sau prezenţa luminii artificiale în timpul nopţii, care poate avea un efect dăunător asupra multor organisme şi sisteme naturale, creşte cu circa 2% pe an la nivel mondial, au notat oamenii de ştiinţă. 

''Constatarea copleşitoare este că poluarea cu lumină artificială poate avea un efect devastator asupra succesului reproductiv al peştilor din recifurile de corali'', a declarat autoarea principală a studiului, Emily Fobert, de la Universitatea Flinders din Adelaide.

Pentru acest studiu au fost monitorizate zece perechi de peşte clovn expuse la lumină LED, similară cu cea utilizată în apropierea recifelor de corali. Potrivit lui Fobert, icrele incubate în prezenţa luminii artificiale au avut o rată zero de eclozare şi nu a rezultat niciun pui. Însă, după îndepărtarea sursei de lumină în timpul perioadei de recuperare, puii au eclozat normal.

''Prezenţa luminii interferează în mod evident cu un semnal declanşator din mediu care iniţiază eclozarea la peştele clovn'', a explicat Fobert care a adăugat că această concluzie poate fi extinsă ''la alţi peşti de recif''.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu