STUDIU: Tinerii care ies din serviciile de plasament nu-şi continuă studiile şi sunt discriminați

Embed:

Tinerii care ies din serviciile de plasament nu-şi continuă studiile, sunt discriminați şi cu greu se pot angaja la lucru. Asta arată un studiu efectuat de o asociaţia obştească din domeniu.

Când a împlinit 18 ani, Olesea Lungu a fost nevoită să părăsească familia care i-a oferit asistenţă parentală. Tânăra spune că i-a fost foarte greu să se adapteze noului mediu. De asemenea, a întâmpinat dificultăţi atunci când a depus actele pentru a-şi continua studiile.

"Au fost dificultăţi în depunerea documentelor. Au cerut foarte multe documente, dacă într-adevăr am fost la internat. Familia la care am locuit şapte ani şi în prezent îmi sunt alături. Societate nu este pregătită pentru copiii care ies din internate sau din diferite servicii sociale de plasament", a spus eleva, Colegiului "Vasile Lupu" din Orhei, Olesea Lungu.

Nadejda Suhinin a învăţat doar doi ani la o şcoală profesională, din cauza că nu a avut cu cine să-l lase pe fratele mai mic. În lipsa certificatului de studii, i-a fost foarte greu să se angajeze.

"A fost greu fiindcă nu avem experienţă, nu aveam actele necesare.Când ieşi de la internat nu ai locuinţă, bani nu ai, nimic nu ai şi nu ştii ce să faci, dar când eşti acolo ai de toate, şi când ieşi, nu ştii încotro să te duci", a spus Nadejda Suhinin.

Autorii studiului susţin că este nevoie de un sistem de servicii care să-i sprijine pe aceşti tineri.

"Să creăm servicii pentru copiii are părăsesc serviciile de îngrijire. Servicii de acompaniere, servicii de mentorat, servicii de cazare, servicii de inserţie socială, de angajare în câmpul muncii", a spus directorul Lumos Foundation Moldova, Dominica Grâu.

Autorităţile spun că, din 2019, tinerii vor putea beneficia de locuinţe pe o perioadă determinată de timp.

"Tânărul va fi monitorizat în serviciul respectiv, va fi asistat de o persoană specializată. Va avea un mentor care îl va monitoriza în procesul de angajare. Ne propunem un serviciu de suport pentru aceşti tineri", a spus secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

"Copiii sunt prioritate în tot ce face Guvernul şi asta este foarte important. Dacă investim astăzi în copiii, avem şi viitor cu cetăţeni responsabili", a spus avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Anual, circa 800 de tineri ies din serviciile sociale de plasament.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu