STUDIU: Statul a ratat anul trecut milioane de lei din cauza tinerilor şomeri

Embed:

Statul a ratat anul trecut aproape şase milioane de lei din cauza şomajului tinerilor. Estimările au fost făcute de Consiliul Naţional al Tineretului. La elaborarea acestui studiu, autorii au luat în calcul impozitele pe care le-ar fi plătit tinerii, dacă aveau un loc de muncă. 

Ana Soltan a lucrat zece ani în Grecia, în calitate de menajeră. Anul trecut, a revenit acasă şi, de atunci, nu şi-a mai găsit un loc de muncă: "Angajatorii propun până la 1 000 sau 1 500 de lei, cel mult. Aici preţurile sunt ca în Europa. Cel puţin măcar 3 000 - 4 000 de lei să fie".

Tineri spun că în Moldova le este destul de dificil să-şi găsească un loc de muncă:

"Am căutat câte ceva, dar nu mă aranjează salariul. Foarte mic 2 000 de lei sau 1 200 de lei. Nu-mi place orarul. De la 9.00 până la 21.00 să lucrezi..."

Potrivit Consiliului Naţional al Tineretului, anul trecut, statul putea câştiga 5,7 milioane de lei din impozitele pe care le-ar fi plătit tinerii care sunt şomeri. În acelaşi timp, pentru plata indemnizaţiilor tinerilor înregistraţi ca şomeri, din bugetul public au fost cheltuite 3,6 milioane de lei.

"Aceste sume au fost calculate în baza salariului mediu şi minim pe economie. Am mai luat în considerare impozitele de stat. Am luat în calcul şi cheltuielile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ajutorul pentru tinerii înregistraţi în 2013", explică Alex Petrov, unul din autorii studiului.

Anul trecut, la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă erau înregistraţi 299 de tineri

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu