Studiu: Speciile de animale cu sânge cald au apărut mai devreme decât se credea

Speciile de animale cu sânge cald au apărut mai devreme decât se credea, în urmă cu 252 până la 259 milioane de ani, chiar înainte de cea mai mare extincție în masă din istoria vieții pe Pământ, produsă în contextul unei încălziri climatice accelerate, conform unui studiu francez, transmite marți AFP, potrivit Agerpres.ro.

"Cu nu foarte mult timp în urmă credeam că (sângele cald n.r.) este o achiziție recentă, de cel mult 100 de milioane de ani", explică Christophe Lécuyer, unul dintre cercetătorii laboratorului geologic din Lyon, unde a fost realizat acest studiu ce a fost publicat marți în revista eLife.

Acest studiu este bazat pe analiza fosilelor unor reptile cu caracteristici de mamifere din care au evoluat animalele cu sânge cald datate în Permianul Superior, în intervalul dintre Permian și Triasic. În această eră geologică, în urmă cu aproximativ 252 de milioane de ani, o extincție în masă a dus la dispariția a aproximativ 90% — 95% dintre toate speciile marine și respectiv 75% dintre speciile terestre.

O încălzire climatică agresivă, cu o creștere a mediei anuale de temperatură cu 10 grade Celsius, provocată de o serie de erupții vulcanice majore produse în Siberia, a fost cauza acestei extincții în masă.

Unele reptile cu caracteristici de mamifere, așa cum erau cynodonții, animale cu sângele cald, strămoși ai mamiferelor, au supraviețuit acestei extincții în masă.

"Nu știm de ce au apărut animalele cu sânge cald, însă ipoteza noastră este că această nouă caracteristică a jucat un rol important în supraviețuirea anumitor specii în timpul marii extincții din Permian-Triasic", susține Kevin Rey, un alt coautor al studiului.

"Faptul că aveau sângele cald le-a permis acestor animale să-și regleze temperatura corpului și să se adapteze la schimbările climatice. Este nevoie de condiții specifice pentru a dezvolta o astfel de caracteristică, cum ar fi hrana variată și abundentă", a adăugat Christophe Lécuyer.

Această descoperire poate permite identificarea unei strategii pentru protecția speciilor din prezent ce sunt amenințate de încălzirea globală, în special cele cu sânge rece, așa cum sunt reptilele și țestoasele.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu