STUDIU: Roboții ar putea prelua unele dintre sarcinile contabililor

Pericolul pe care îl sesizează unii dintre cei mai renumiți oameni de afaceri ai momentului (Elon Musk, Bill Gates) este că roboții vor prelua treptat din atribuțiile oamenilor, lucru care va duce la scăderi semnificative ale locurilor de muncă.

Aceeași problemă este adresată și de creatorii a două reclame renumite. Aceștia (H&R Block și de TurboTax) ne sfătuiesc să ne punem încrederea în calculatoare când vine vorba de ținerea evidenței taxelor. 

Deși mașinăriile nu vor fi capabile să țină evidența contabilă pentru agențiile care reglementează această activitate, putem să ne întrebăm dacă roboții vor ajunge treptat să preia unele dintre atribuțiile oamenilor. Lucrurile par să se îndrepte în această direcție.

Conform unui studiu realizat de Wired, roboții sunt potriviți pentru realizarea unor sarcini predictibile și atunci când costurile erorilor nu sunt mari. Însă odată ce atribuțiile se complică și nu mai sunt la fel de predictibile, roboții realizează mai multe greșeli, al căror cost poate diferi, notează playtech.ro.

Spre exemplu, mașinile autonome fac puține erori, dar deși numărul lor este foarte mic, costurile pe care compania sau clientul le suportă pot fi semnificative.

În contrast, multe dintre deciziile cu privire la taxe, mai ales cele mai simple, nu sunt atât de riscante și au la bază numeroase date istorice de care o mașinărie poate ține cont.

În același mod în care putem fi confortabili cu ideea folosirii unei mașini autonome, care poate prelua multe dintre sarcinile noastre, se poate ca în viitor oamenii să accepte cu ușurință faptul că roboți se vor putea ocupa de contabilitate.

Pentru că numărul contabililor la nivel național este destul de mare, nu ar strica un asistent care să ajute la verificarea registrelor. Până în acest moment, aceste profesii au rezistat automatizării pentru că reprezentanții luau în calcul date nestructurate, culese direct din societate și comunicau direct cu membri comunității.

Lucrurile s-au mai schimbat între timp și capacitățile sistemelor pe bază de inteligență artificială au devenit tot mai performante. Acestea pot înregistra imagini, sunete și texte, într-un mod care le permite să analizeze multe date într-un timp scurt și fără a comite erori costisitoare.

Această problemă ne face să ne întrebăm dacă roboții vor prelua sarcini care le revin altor ocupații. Și dacă da, oare acest lucru va pune în primejdie locurile de muncă din aceste sfere de activitate? Istoric, mașinăriile au fost create pentru a rezolva probleme specifice, însă în prezent acestea pot învăța prin interacțiunea cu mediul și pot colecta și analiza date din realitate, având la bază capacități senzoriale mult mai sofisticate.

Deși roboții devin capabili să rezolve cu succes multe dintre sarcinile umane, precum cele ale contabililor, putem să ne întrebăm dacă ne dorim acest lucru sau dacă ar trebui să existe reglementări mai stricte în acest sens.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu