STUDIU: Rata mortalităţii infantile este în scădere în Moldova

Embed:

Rata mortalităţii infantile este în scădere în Moldova. Cu toate acestea, numărul copiilor care mor până la vârsta de un an este mare. 1 din 84 de bebeluși din ţara noastră se sting în prima lună de viață, arată datele unui studiu prezentat de UNICEF la începutul acestui an.

Subiectul a fost discutat la un eveniment de comemorare a lui Petru Stratulat, cel mai bun neonatolog şi pediatru din ţară, care a contribuit enorm la reducerea mortalităţii infantile.

Din anii '90 şi până în prezent, Moldova a făcut progrese uimitoare în salvarea vieţii nou-născuţilor. Numărul deceselor a scăzut de două ori. Tragediile pot fi însă prevenite, susţin medicii.

”Profilaxia, vaccinele sunt importante în viața copiilor și ele trebuie să fie efectuate conform calendarului existent”, a spus șefa Secției Terapie Intensivă IMC, Larisa Crivceanscaia. 

Și numărul nașterilor premature, care reprezintă principala cauză a mortalităţii infantile, este unul ridicat în ţara noastră. Statistica arată că fiecare al zecelea copil apare pe lume înainte de termen.

Aceşti micuţi ar avea o şansă în plus la viaţă dacă s-ar cumpăra mai multe ambulanţe destinate transportului copiilor născuţi prematur.

”Este nevoie de automobil de transport a nou-născuților. La moment, avem doar unu. Am avea nevoie cel puțin încă de două automobile pentru ca să le folosim pentru segmentul sud și segmentul nord al Republicii”, a spus medicul neonatolog - pediatru, Mihai Stratulat. 

Şi actualul ghid de urgenţe neonatale destinat specialiştilor în domeniu pentru a salva micuţii este învechit. Acesta va fi în curând adaptat.

”Asfixia la naștere. Ce trebuie să facem în asfixia la naștere? Cum trebuie să alimentăm un nou-născut prematur bolnav și desigur că toată patologia neonatală, dar sub formă de îndreptar de urgență”, a spus profesoara de la UMF „Grigore T. Popa” din Iași, Maria Stamatin.

Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite nou-născuților, în ultimii ani au fost făcute investiţii importante în cea mai mare maternitate din ţară.

În cadrul campaniei "Renaște Moldova", inițiată și susținută de Fundația lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss", a fost renovată maternitatea Institutului Mamei și Copilului din donaţiile adunate de la simpli cetățeni, politicieni, oameni de afaceri, artiști din țară și din străinătate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu