STUDIU: Poţi fi muşcat de căpuşe chiar în propria casă. Cum este posibil acest lucru

Persoanele care deţin un câine sau o pisică au un risc de cel puţin două ori mai mare de a descoperi prezenţa căpuşelor pe membrii gospodăriilor din care fac parte, acest lucru putând contribui la posibilitatea de a dezvolta boala Lyme, conform unei analize efectuată recent în Statele Unite, relatează realitatea.net.

"Căpuşele pot transmite boli oamenilor şi animalelor de companie, în special în lunile călduroase când sunt cel mai active", a declarat autoarea principală a studiului, Erin Jones, de la Departamentul pentru Sănătate şi Igienă Mentală din Baltimore.

Echipa lui Jones a analizat date colectate în cadrul iniţiativei TickNET a Centrului american pentru controlul bolilor (US Centers for Disease Control and Prevention - CDC) care are ca scop prevenirea contactării afecţiunilor transmise de căpuşe.

Boala Lyme este cea mai comună dintre afecţiunile transmise de căpuşe în Statele Unite, riscul cel mai mare fiind observat în nordul ţării.

"Prevenirea muşcăturilor de căpuşe prin evitarea zonelor împădurite, cu tufişuri, iarbă înaltă şi substrat de frunze şi utilizarea corespunzătoare pe piele şi haine a insectifugelor şi prin verificarea prezenţei căpuşelor după întoarcerea de afară reprezintă măsuri eficiente de protecţie", a subliniat Jones vinerea trecută pentru sursa citată.

Oamenii de ştiinţă au analizat date provenind de la 2.727 de gospodării din trei state în care boala Lyme este endemică: Connecticut, Maryland şi New York.

În peste o jumătate dintre gospodăriile incluse în studiu - 1.526 - erau prezenţi un câine, o pisică sau ambele animale.

În total, circa 31% dintre proprietarii de animale găsiseră o căpuşă căţărându-se pe unul dintre membrii familiei, iar 19% dintre stăpânii de animale au declarat că au identificat o astfel de insectă ataşată de pielea unuia dintre membrii familiei.

Prin comparaţie, circa 20% dintre persoanele care nu aveau animale de companie au identificat o căpuşă căţărându-se pe unul dintre membrii familiei, iar 14% au identificat o astfel de insectă ataşată de pielea unuia dintre membrii familiei.

Aproximativ 20% dintre stăpânii animalelor de companie au găsit căpuşe pe patrupedele lor.

Proprietarii din circa 88% dintre aceste gospodării utilizau pe animalele de companie o anumită formă de protecţie contra căpuşelor. Însă autorii studiului au notat că proprietarii de animale au descoperit căpuşe pe acestea chiar dacă au utilizat soluţii pentru prevenirea contaminării.

Identificarea unei căpuşe pe animalul de companie a dublat riscul de găsi astfel de insecte pe membrii familiei, potrivit analizei.

Riscul de a găsi căpuşe pe membrii familiei sau pe animalele de companie creşte şi ca urmare a prezenţei în gospodărie a unei grădini de legume, a unei gropi de compost, a lemnelor de foc, a hrănitoarelor pentru păsări, a pereţilor de piatră şi a jucăriilor pentru copii.

Boala Lyme este din ce în ce mai mult în centrul atenţiei deoarece numărul persoanelor afectate este în creştere, iar habitatul căpuşelor se modifică, o consecinţă indirectă a schimbărilor climatice, a explicat doctorul Bruno Chomel, cercetător în medicină veterinară la Universitatea Davis din California.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu