Studiu: Persoanele dependente de internet gândesc altfel decât ceilalţi oameni

Persoanele dependente de internet gândesc altfel decât restul persoanelor. Un studiu desfăşurat de cercetători chinezi asupra unui grup de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 14 şi 21 de ani, diagnosticaţi ca fiind dependenţi de calculator şi internet în mod special, a dat rezultate surprinzătoare, scrie haker.md.

Cercetătorii au scanat undele cerebrale ale participanţilor la test, căutând diferenţe între aşa zişii dependenţi de internet şi oameni obişnuiţi, care nu petrec foarte mult timp în faţa calculatorului. Studiul are drept motivaţie dorinţa pentru o mai bună înţelegere a modificărilor apărute la nivelul structurilor cerebrale, astfel încât să poată fi create medicamente mai eficiente pentru tratarea acestei afecţiuni.

Teste speciale efectuate cu ajutorul unui tomograf cu rezonanţă magnetică au evidenţiat diferenţe fizice în structura materiei albe din creier, corespunzătoare fibrelor nervoase ce conectează regiuni ale creierului care au legătură cu generarea şi interpretarea emoţiilor, atenţia, luarea deciziilor şi controlul cognitiv.

Explicaţia găsită de cercetători este că modificările apărute în aceste structuri contribuie la inabilitatea celor dependenţi de a se opri din ceea ce fac, aceştia ajungând să petreacă mult mai mult timp în faţa calculatorului decât au nevoie pentru îndeplinirea activităţilor pe care şi le-au propus iniţial.

Tendinţe similare au fost descoperite şi în cazul pasionaţilor de jocuri, concluzia fiind că sesiunile prelungite de jocuri şi navigare pe internet aduc modificări în structura creierului, afectând zona cortexului orbito-frontal şi alte regiuni cu importanţă majoră în gândire, într-un mod nu foarte diferit de efectul consumului de substanţe interzise.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu