STUDIU: Pacienții instituțiilor medicale din Moldova riscă se se îmbolnăvească când ajung la spital

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a prezentat un studiu de prevalență de moment al infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) și consumul antimicrobienelor (AM) în spitale din Republica Moldova, organizat sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Studiul a fost efectuat în 67 de spitale publice și private, 546 secții și a inclus un eșantion de 10594 pacienți.

Metodologia acestuia a fost bazată pe pacient. Indicatorii studiului în spitalele din Republica Moldova au demonstrat o prevalență a infecțiilor asociate asistenței medicale de 1,6%, iar în secțiile ATI/Reanimare/STROKE a constituit 20,0%.

În structura IAAM, ponderea majoră este reprezentată de pneumonii (25,0%), infecții de sit chirurgical (16,1%) și infecții ale tractului urinar (11,3%). Cel mai frecvent agent cauzal a fost raportat Klebsiella spp. în pneumonii (37,5%), infecții de sit chirurgical (37,5%) și infecții ale tractului urinar (40,0%), prezentând o rezistență sporită la cefalosporine de generația a 3-a (84,6%) și la carbapeneme (46,2%).

Prevalența consumului de antimicrobiene (AM) constituie 42,7%, mai frecvent acestea sunt administrate cu scop de tratament (73,8%), îndeosebi a infecțiilor comunitare (94,1%) și a infecțiilor asociate asistenței medicale(5,9%). 

Potrivit datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), peste 4 milioane de pacienți din UE sunt afectați, anual, de aproximativ 4,5 milioane de episoade IAAM, ceea ce duce la 16 milioane de zile suplimentare de spitalizare, 37 mii decese și contribuie la încă 110 mii decese. În UE, peste 380 mii persoane, anual, fac infecţii provocate de bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 de mii de persoane decedează, anual, din cauza epuizării tuturor resurselor terapeutice.

 

 

Lasă un comentariu