STUDIU: OMS semnalează diferenţe mari între ţări în ceea ce priveşte consumul de antibiotice

Antibioticele sunt folosite mult mai mult în unele ţări decât în altele, potrivit unui studiu efectuat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sugerând că este necesară o acţiune urgentă pentru a reduce consumul inutil al acestor medicamente, scrie agerpres.ro.

"Raportul OMS privind supravegherea consumului de antibiotice" a analizat utilizarea antibioticelor în 65 de ţări şi a constatat că olandezii folosesc 9,78 doze zilnice definite (DDD) la 1.000 de locuitori, în timp ce Marea Britanie foloseşte de două ori mai mult şi Turcia tot aproape de două ori mai mult, 38,18 DDD la 1.000 de locuitori.

În Iran consumul este similar celui din Turcia, în timp ce în Mongolia consumul de antibiotice este cel mai mare dintre toate ţările studiate, 64,41 DDD la 1.000 de persoane.

Colectarea datelor este vitală pentru abordarea problemei rezistenţei antimicrobiene, tendinţă extrem de îngrijorătoare a infecţiilor bacteriene care devin imune la antibiotice, se arată în documentul citat.

''Constatările acestui raport confirmă necesitatea de a lua măsuri de urgenţă cum ar fi aplicarea unor politici bazate exclusiv pe prescripţie medicală pentru a reduce utilizarea inutilă a antibioticelor", a declarat Suzanne Hill, director al Departamentului de Medicamente Esenţiale şi Produse de Sănătate în cadrul OMS.

Cel mai mic scor a fost înregistrat în Burundi, cu doar 4.44 DDD la 1.000 de oameni şi despre care OMS consideră că reflectă date limitate. Un scor mic ar putea sugera, de asemenea, că un consum prea scăzut de antibiotice expune populaţia la boli infecţioase.

Studiul a analizat, de asemenea, tipurile de antibiotice folosite şi a constatat că ţări precum Italia, Spania şi Japonia sunt utilizatori relativ mari ai celor mai importante medicamente care potrivit OMS ar trebui ţinute în stocuri de rezervă.

OMS a introdus anul trecut un sistem de clasificare potrivit căruia medicamentele de tip penicilină sunt recomandate ca primă linie de apărare a organismului şi că alte medicamente, de pe lista "rezervelor", sunt folosite în ultimă instanţă şi numai atunci când este absolut necesar.

În Italia, 2% din consumul zilnic de antibiotice face parte din categoria de "rezervă", de patru ori mai mult ca în Germania şi de şase ori decât în Marea Britanie, unde doar 0,3 la sută din medicamente sunt cele destinate utilizării în ultimă instanţă.

Consumul de antibiotice în Japonia, de 14,19 DDD la 1.000 de locuitori, este de aproximativ jumătate din cel din Coreea de Sud, dar 1,1% din consumul japonez se află în categoria "rezervă" mult mai mult decât 0,2% în Coreea de Sud, se arată în studiu.

Statele Unite ale Americii, China şi India nu se află printre ţările analizate în cadrul acestui studiu.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu