Studiu: O treime dintre tinerii din Moldova vor să muncească în alt domeniu decât cel în care au studii

Embed:

O treime dintre tinerii din Moldova vor să muncească în alt domeniu decât cel în care au studii. Potrivit unui sondaj realizat de Magenta Consulting, aceștia spun că nu le place ce au învăţat sau că domeniul nu are perspective.

Rezultatele studiului arată că 38 la sută dintre tinerii care au făcut facultatea de pedagogie nu vor să se facă profesori. Același răspuns l-au dat 18 la sută dintre absolvenții de la inginerie și câte 17 procente dintre cei cu diplomă în agricultură și în limbi străine. 

Natalia are 40 de ani și locuiește în Chișinău. Femeia spune că profesia pe care o are în diplomă nu este plătită suficient și a fost nevoită să se reprofileze.

”Am studii în domeniu frizeriei, dar lucrez croitoreasă. Așa s-a întâmplat în viața mea.”

Moldovenii spun că nu ajung să muncească în domeniul studiat pentru că mai târziu își dau seama că nu este vocația lor.

” Nu îmi place profesia pe care am ales-o. Am înțeles ulterior că imi plac mai mult să învăț limbile străine și muncesc în acest domeniu acum. ”

” Eu am învățat de jurist. Să găsești un loc de muncă în acest domeniu este foarte greu de asta și nu muncesc conform profesie. ”

”Mulți spun că nu contează dacă o să lucrezi în domeniul dat sau nu, dar e bine să ai totuși o profesie terminată. ”
Sondajul mai arată că absolvenții de la medicină nu renunță la domeniu studiat. 95 la sută dintre participanţii la sondaj cu studii în arhitectură au răspuns că vor să muncească în acest domeniu. Printre absolvenții care vor să profeseze în domeniul în care au făcut facultatea se numără și cei de la tehnologii informaționale și drept. 

” M-am dus anume pe ce mi-a plăcut. Din familia mea mama a fost în medicină. Ducându-mă la ea de mică acolo unde lucra. Am îndrăgit-o. ”

"De pe băncile școlii mi-a plăcut IT. Sunt mulțumit și de salariu și de profesie și de colectiv și absolut tot. ”

Specialiștii în resurse umane spun că, de multe ori, tinerii merg la facultate îndrumați de părinți sau rude.

” Instituțiile de învățământ superior sau școlile profesionale nu întodeauna pregătesc acei specialiști de care are nevoie piața forței de muncă. Există o discrepanță între așteptările angajatorilor și ceea ce oferă șistemul educațional”, a spus specialist în resurse umane, Vitalie Popa.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 409 de persoane, cu o marjă de eroare de plus minus 4,8 procente.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu