STUDIU: Numărul automobilelor electrice înmatriculate în Moldova a crescut de 4 ori în ultimul an

Numărul automobilelor electrice înmatriculate în Moldova a crescut de 4 ori în ultimul an: de la 54 la 250. Păstrând acelaşi ritm de dezvoltare a electromobilităţii, Moldova va ajunge în 2025 cu un număr total de 13.000 de automobile electrice, se arată într-un studiu de piaţă elaborat de Proiectul „Oraşe verzi durabile”, finanţat de GEF şi implementat de PNUD.

Sperăm că acesta este doar începutul călătoriei ce ne va aduce sporirea considerabilă a numărului de automobile electrice şi va contribui la promovarea unui traseu de dezvoltare curată, verde şi sustenabilă pentru Moldova”, susţine Dima Al-Khatib, Reprezentată Rezidentă PNUD în Republica Moldova.

PNUD Moldova lansează parteneriate cu autorităţile naţionale pentru a crea un mediu favorabil pentru transportul cu emisii reduse. Deşi automobilele electrice sunt scutite în prezent de taxe la import, este necesară dezvoltarea transportului eco prin noi stimulente atractive: de ex. scutirea de plata taxei drumurilor, spaţii dedicate de parcare, numere verzi.

Automobilele electrice înregistrate în prezent în Republica Moldova reduc anual cu 500.000 kg volumul de emisii CO2.

În Moldova transportului îi revine 14% din totalul de gaze cu efect de seră.

În Republica Moldova sunt înregistrate aproape 1 million de autovehicule. 83% dintre acestea sunt mai vechi decât 11 ani (dintre care jumătate mai vechi de 20 de ani).

Maşinile vechi sporesc nivelul de poluare al aerului şi afectează sănătatea oamenilor.

Lasă un comentariu