Studiu: Numărul accidentelor provocate de şoferi în stare de ebrietate este în scădere

Embed:

Numărul accidentelor provocate de şoferi în stare de ebrietate este în scădere. Datele Inspectoratului Național de Patrulare arată că, în 2017, acestea s-au redus cu 30 la sută faţă de anul precedent. În total, anul trecut, 6800 de șoferi au fost prinși băuți la volan, iar cinci mii s-au ales cu dosar penal.

"Prezența noastră este mai masivă, activitatea noastră este mul mai vastă, pe lângă activitățile pe care le desfășurăm, depistarea și documentare, se realizează și multiple campanii de informare."

Vara trecută, un șofer în stare de ebrietate a lovit în plin căruciorul în care se afla copilul familiei Colesnicenco din satul Brezoaia, raionul Ştefan Vodă. Mama stătea de vorbă cu o vecină, iar bebeluşul se afla lângă ele. Șoferul, care conducea cu viteză excesivă, a lovit în plin căruciorul, iar băieţelul a murit în drum spre spital.

"Deja a trecut jumătate de an, sâmbătă vom face o slujbă de pomenire. Este foarte greu, mai ales că l-am așteptat mult pe Gleb. Casa ne amintește de copil, în sat, totul ne amintește de Gleb", a spus Marina Colesnicenco, mama victimei.

Șoferul, în vârstă de 19 ani, a fugit de la fața loculului. Ancheta a arătat că acesta avea în sânge o concentrație de alcool de patru ori mai mare decât norma admisă. Tânărul a fost condamnat la patru ani de pușcărie.

"Acuzatorul din start a atacat sentința la Curtea de Apel Chișinău, pe motivul blândenței sentinței și stabilirii categoriei de penitenciar", a spus Petru Tofan, procuror-șef interimar, Ștefan Vodă.

În cadrul unui briefing de presă, președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a menţionat că, pe lângă combaterea şofatului în stare de ebrietate, sunt necesare şi alte măsuri care să prevină tragediile pe şosele.

"Trebuie combătute şi alte tipuri de probleme care ţin mai degrabă de calitatea drumurilor configuraţia lor, modul în care sunt semnalizate ele, dar şi modul care au fost eliberate permisele de conducere pentru cei care produc aceste accidente. Este necesară o radiografie a zonelor în care se produc cele mai multe accidente şi o colaborare între instituţii pentru securizarea acestor tronsoane", a declarat Vlad Plahotniuc, președintele PDM

În prezent, şoferii care urcă băuţi la volan riscă amenzi de până la 25 de mii de lei şi chiar dosar penal.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu