STUDIU: Muzica lumii, tot mai tristă. Care este explicația

Muzica ultimilor '70 de ani este tot mai tristă. Cel puţin asta susţin cercetătorii unei universităţi din Statele Unite. Ei au analizat 6.000 de melodii şi au observat o diferenţă uriaşă între mesajele pozitive din melodiile anilor 50 şi cele cu un accent tot mai întunecat din acesti ultimi ani. O explicaţie este şi faptul că după exuberanţa celor care au supravieţuit celui de-al doilea război mondial, muzica a devenit tot mai combativă, în timp ce versurile au mesaje civice.

Ritm, vitalitate, veselie, o lume scăpată de griji, petreceri nesfârşite şi multă bucurie. Muzica anilor 50 descria o lume scăpată de război şi care îşi regăsea ritmul. Oamenii îşi reluau viaţa cotidiană pe piese mai vioaie ca niciodată.

Nelipsită era dragostea, iar cu Elvis Presley lider incontestabil al vremii nici nu avea cum să fie altfel. Un deceniu şi mai bine veselia a fost lider în clasamentele de la radio şi tv. Un moment important, spun experţii au fost anii '70. Iar o piesă anume a anunţat schimbarea de macaz.

„We Will Rock You”, piesa celor de Queen, e văzută ca o combinaţie perfectă între stilul extrovertit şi un mesaj de frică şi tristeţe. Schimbarea din muzică a venit cot la cot cu schimbarea la nivel global. În versurile pieselor din anii '80 se simţea deja efectul unui război rece, furia începea să crească. La fel şi în anii '90. Oamenii erau tot mai nemulţumiţi şi nervoşi. Muzica a intrat, oficial, în cea mai tristă eră a versurilor.

Brian Message, manager Courtyard ManagementDacă erai dornic de inovaţie şi schimbare ţi-ar fi plăcut să faci asta. În lumea muzicală sunt mulţi oameni care nu sunt aşa şi pentru care o astfel de schimbare este ca o ameninţare.

Nici mileniul trei nu a adus acorduri mai vesele. Dimpotrivă. Au explodat piesele care vorbesc despre trădare, durere, despărţiri, violenţă fizică sau verbală, scrie digi24.ro

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu