STUDIU: Moldovenii sunt fruntași în Europa la consumul de alcool

Embed:

Când vine vorba de băutură, moldovenii nu duc la ureche. Mai mult, sunt printre fruntași în Europa în ceea ce privește consumul de alcool.

O confirmă un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, care arată că oamenii din țara noastră beau tărie peste măsură.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în 2015, fiecare moldovean a consumat în medie 11,32 litri de alcool pur pe cap de locuitor.

Asta în timp ce ruşii au consumat 11,5 litri, iar românii - 10,4 litri.

În Uniunea Europeană a fost înregistrată o medie de 10,25 litri de alcool pur pe cap de locuitor.

Cel mai puţin beau ucrainenii. Aceştia consumă în medie 8,9 litri de alcool anual.

Datele ONU arată că numărul persoanelor care își pierd viața din cauza alcoolului a crescut de la cinci cazuri la o sută de mii de locuitori în 2014, la 5,8 cazuri anul trecut.

Potrivit studiului, în ţara noastră, aproximativ 40 de oameni mor anual în accidente rutiere, provocate de şoferi în stare de ebrietate, iar peste 200 rămân traumatizați.

Potrivit specialiștilor, dependența de alcool vine treptat și cel mai des este o consecință a sărăciei.

Potrivit specialiştilor, alcoolismul este o boală care evoluează progresiv. Afecţiunea afectează psihicul şi capacităţile fizice ale bolnavului.

"Alcoolismul afectează persoanele apte de muncă, când ele necesită să se manifeste din punct de vedere economic, familial, ca să crească copii, ca să se manifeste şi să posede performanţe profesionale, în muncă şi altele", a afirmat șeful Dispensarului Republican de Narcologie, Mihai Oprea.

Sociologii sunt de părerea că sărăcia reprezintă una dintre principalele cauze ale dependenței de alcool.

"Lipsa locurilor de muncă, sărăcia care naşte o sărăcie şi mai mare în al doilea rând, nivelul de studii în al treilea rând. Cei care consumă a două zi iar, sunt dependenţi cronici", a comunicat sociologul Andrei Dumbrăveanu.

Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, de la începutul acestui an, pe drumurile din țară s-au produs 89 de accidente rutiere, provocate de şoferi în stare de ebrietate, soldate cu 28 de decese.

"Gravitatea accidentelor rutiere care se produc din cauza conducerii unităţilor de transport în stare de ebrietate este foarte mare. Respectiv, dacă este să facem tangente cu numărul total de accidente rutiere avem undeva în jur de 25, 27 %", a afirmat inspectorul de patrulare, Pavel Apostol.

Unii moldoveni recunosc că își găsesc deseori alinarea în alcool.

"Cum îmi este greu pe suflet, cum consum."

"Cinsteşti câte un păhărel, îţi mai trece din scârbă, mai este veselie, nunţi, cumătrii."

"Acum este cald şi am venit la Chişinău şi bem o bere."

În aceste zile, în Republica Moldova este marcată Săptămâna Naţională fără alcool.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu