STUDIU: Moldovenii și ucrainenii se căsătoresc cel mai devreme

Embed:

Moldovenii și ucrainenii se căsătoresc cel mai devreme, din spațiul european. La polul opus sunt țările din Europa de Vest, unde oamenii îşi pun pirostriile abia după 33 de ani. Potrivit Biroului Național de Statistică, vârsta medie a moldovenilor căsătoriţi pentru prima dată este de puțin peste 28 de ani la bărbați și aproape 26, la femei.

Chiar dacă, spre deosebire de Europa Occidentală, moldovenii se căsătoresc mai devreme, totuși, în ultima perioadă, se observă că și conaționalii noștri încep să amâne mariajul și nu se prea grăbesc să ajungă în fața altarului.

Astfel, conform datelor statistice, în 2014, vârsta medie a moldovencelor care se măritau era de puțin peste 24 de ani, iar bărbaţii moldoveni se însurau la puțin peste 27 de ani. Acum, aceștia decid să-și unească destinele cu persoana dragă cu aproape un an și jumătate mai târziu.

Totuși, mai devreme decât noi se căsătoresc ucrainenii. Anul trecut, vârsta medie la care intrau în mariaj vecinii noştri era de 25 de ani la femei și 28 de ani la bărbați.

Însă românii se pare că preferă să pună accent pe carieră și aleg să se căsătorească mai târziu. De exemplu, în 2016, femeile din România mergeau în fața altarului după 29 de ani, iar bărbații aproape de 33 de ani.

Totuși, cel mai târziu se căsătoresc cei din vestul Europei. În Norvegia, Marea Britanie, Suedia, Franța, Germania și Italia vârsta medie a primelor căsătorii este de peste 33 de ani.

Totodată, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut, în țară s-au înregistrat 20 399 de căsătorii, cu peste 5200 de căsătorii mai puține decât în 2014.

În timp ce numărul căsătoriilor este în scădere, cel al divorțurilor crește de la an la an. oar în 2018 au fost înregistrate 10 700 de divorțuri, cu 1400 mai multe decât în anul precedent. Asta ar însemna câte patru divorțuri la o mie de locuitori. 

Lasă un comentariu