STUDIU: Majoritatea angajaţilor localurilor din Moldova sunt morăcănoşi cu clienţii (CAMERA ASCUNSĂ)

Embed:

Cei mai mulţi dintre angajaţii restaurantelor, cafenelelor, băncilor sau farmaciilor sunt morocănoşi. Mai mult de jumătate dintre ei nu-şi iau rămas bun de la clienţi și nici nu le mulţumesc. Sunt constatările reprezentanţilor companiei "Magenta Consulting", care au efectuat un studiu în acest sens.

Şi o echipă Publika TV a vizitat câteva localuri din Capitală, pentru a testa, cu o cameră ascunsă, dacă personalul acestor instituții este politicos.

Oameni spun că și-ar dori ca personalul localurilor de alimentație publică și al magazinelor să fie mai politicos:

"O atitudine de lehamite faţă de clienţi şi necunoaşterea produselor şi capacităţilor produselor, când întrebi despre produs şi nu ştiu să-ţi răspundă".

"Întodeauna mă întreabă: "Sunteţi satisfăcută?", "Aveţi nevoie de ceva?", Să vă ajut cu ceva?", pentru a putea alege un produs pe care nu-l găsesc la moment".

"Toţi sunt trişti, nu prea zâmbesc. Acum lumea nu prea zâmbeşte deloc. Nu ştiu de ce. Nici bună ziua câteodată nu spun".

La rândul lor, angajaţii companiilor din comerț spun că au parte de clienți prea pretenţioși:

"Sunt unii care vin, şi începe, ba coperta, ba îţi doreşte ceva mai sofisticat sau de ce e zgârâiată sau de ce nu e ambalată. Poate să întoarcă val-vârtej toată librăria şi să nu cumpere nimic".

"Trebuie să găsim limbă comună cu fiecare client. Uneori trebuie să mai cedăm, alteori să tăcem. Aşa este profesia noastră, ne obligă să fim flexibili".

Autorii studiului spun că datele obţinute reflectă nivelul de amabilitate și calitatea deservirii în toate raioanele ţării. Cercetarea a fost realizată cu ajutorul metodei "cumpărătorul misterios".

"Selectăm clienţii misterioşi în funcţie de segmentul ţintă al companiei, îi pregăteam, reieşind din obiectivele care ni le-am propus din start după care ei mergeau ca să solicite informaţii sau să facă anumite cumpărături în magazine, localuri", a declarat şefa unui departament din cadrul Magenta Consulting, Ecaterina Vieru.

Potrivit studiului, doar opt la sută din personalul de deservire din Moldova le mulțumește clienților pentru vizită și îi invită să revină. Mai puțin de o treime dintre aceștia folosesc un salut de rămas bun. Un angajat din doi își salută clienții la intrare, iar mai mult de jumătate nu se interesează despre nevoile cumpărătorului.

Totuși, studiul constată şi unele aspecte pozitive. Aproape toți angajații li se adresează clienților cu pronume de politețe, iar 90 la sută au ținută corespunzătoare şi ecuson cu numele imprimat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu