STUDIU: Jumătate dintre dispozitivele mobile din toată lumea sunt expuse riscului amenințărilor malware

Jumătate dintre dispozitivele mobile din toată lumea sunt expuse riscului amenințărilor malware, pentru că nu sunt protejate adecvat, se arată într-un studiu al Kaspersky Lab, notează Agerpres.

"Studiul evidențiază un nivel scăzut de informare privind modalitățile de a proteja eficient dispozitivele mobile. Au fost chestionați 12.000 de respondenți, din 21 de țări, rezultând că doar 57% dintre tablete și 52% dintre smartphone-urile din Europa au instalată o soluție de securitate. Utilizatorii europeni tind să își protejeze computerele (89%) mai mult decât dispozitivele mobile - o concepție greșită, dacă ne gândim câte informații importante și personale conțin dispozitivele mobile în prezent", se arată în document.

Cercetarea arată, astfel, că utilizatorii nu sunt conștienți de necesitatea de a-și proteja dispozitivele mobile cu o soluție de securitate.

"Dacă 54% cred că PC-urile de tip desktop sau laptop au nevoie neapărat de un program de securitate, doar 42% sunt de aceeași părere în privința telefoanelor și a tabletelor. Mai mult, 20% dintre utilizatorii din Europa nici măcar nu sunt pe deplin conștienți de existența programelor malware pentru dispozitive mobile. Unii utilizatori din țările europene încearcă să își protejeze dispozitivele mobile, dar se limitează la parole: 75% au o parolă pe computere, iar 63% își protejează astfel și smartphone-urile. Dacă parolele pot proteja dispozitivul fizic de folosirea neautorizată, nu oferă nicio protecție împotriva programelor malware, a fraudei sau a atacurilor de phishing, care pot lovi chiar și atunci când unii utilizatori neavizați au dispozitivele în mână", informează Kaspersky.

Doar 40% dintre respondenți și-au protejat dispozitivele mobile atât cu parolă, cât și cu o soluție de securitate, ceea ce înseamnă că peste jumătate dintre acestea sunt vulnerabile.

"Rezultatele sunt îngrijorătoare, având în vedere proliferarea pericolelor online la care dispozitivele mobile sunt expuse. Multe dintre aceste pericole sunt, pur și simplu, o consecință a activității online a utilizatorilor și a faptului că păstrează și distribuie informații zilnic, prin intermediul dispozitivelor mobile. Cercetarea a arătat că, dintre cei care s-au confruntat cu amenințări cibernetice în Europa, 12% au avut smartphone-ul cu Android infectat, iar unui procent de 22% li s-au interceptat datele de pe telefonul cu Android", menționează studiul.

Programele malware pentru mobil sunt și subiectul campaniei Europol din Luna securității cibernetice din 2016, campania anuală a Uniunii Europene de advocacy, care are loc în luna octombrie și urmărește să atragă atenția asupra pericolelor de securitate cibernetică în rândul utilizatorilor și să ofere ultimele informații pe tema securității cibernetice și exemple de bune practici.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu