STUDIU: Încălzirea globală crește numărul sinuciderilor

Încălzirea globală crește numărul sinuciderilor, arată un studiu realizat recent de o echipă de cercetători de la Stanford University din Statele Unite, scrie libertatea.ro.

Oamenii de știință avertizează că impactul schimbărilor climatice asupra creșterii numărului de sinucideri poate fi la fel de mare ca și cel al recesiunilor economice.

Legătura dintre sănătatea mintală și încălzirea globală a fost recent analizată, iar rezultatele arată că rata sinuciderilor a crescut cu 0,7% în SUA și cu 2,1% în Mexic, de când temperatura lunară medie a crescut cu 1 grad Celsius.

"Stabilirea unei legături între rata sinuciderilor și schimbările climatice este extrem de importantă deoarece sinuciderea provoacă mai multe decese la nivel global decât toate celelalte forme de violență la un loc și este una dintre principalele 10 cauze ale decesului la nivel global", a declarat Prof Marshall Burke, de la Stanford University din SUA.

Acest tip de studiu nu poate dovedi o legătură cauzală între creșterea temperaturii și multiplicarea sinuciderilor, dar rezultatele arată o „consistență remarcabilă” în timp și în multe locuri diferite.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, peste 600 de mesaje pe Twitter și au constatat că utilizarea cuvintelor depresive, cum ar fi singur, sumbru, singuratic și prins în capcană, a crescut odată cu creșterea temperaturii. Acest lucru sugerează la rândul lui că sănătatea mentală se deteriorează în perioadele mai calde, susțin oamenii de știință.

O posibilă explicație ar fi aceea că în timp ce corpul încearcă să se răcorească în zilele fierbinți, se modifică fluxul sanguin care ajunge la creier.

Dacă emisiile de carbon actuale nu sunt atenuate, oamenii de știință au estimat că între 9 000 și 40 000 de sinucideri suplimentare ar putea fi înregistrate până în 2050 în SUA și Canada din cauza schimbărilor climatice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu