STUDIU: Impozitarea tichetelor de masă va aduce pierderi de milioane de lei

Embed:

Impozitarea tichetelor de masă va aduce pierderi de milioane de lei. Este concluzia unui studiu făcut de compania "iData", la solicitarea mai multor asociaţii de business şi investitori străini.

Fostul ministrul al Finanţelor Natalia Gavriliţa dădea asigurări că impozitarea cu 24 la sută a tichetelor de masă este o măsură care va aduce, anual, 120 de milioane de lei.

Studiul elaborat în urma discuţiilor cu reprezentanţii a 41 de companii care oferă tichete de masă, arată însă contrariul.

Potrivit estimărilor experţilor, statul va încasa cu 7,5 milioane de lei mai puţin. Şi asta deoarece reducerea numărului tichetelor de masă înseamnă mai puţine taxe plătite la stat de cei din domeniul HoReCa.

Cercetarea mai arată că peste 60 la sută din companii sunt gata să renunţe la tichetele de masă, după impozitarea acestora din 1 ianuarie 2020. Asta deşi, atât angajatorii, cât şi salariaţii optează pentru tichetele de masă, întrucât aduc beneficii tuturor părţilor. Argumentul este unul cât se poate de simplu: angajaţii sătui dau randament la locul de muncă. Alte 14 la sută din firme încă se mai gândesc ce să facă şi doar 25% dintre întreprinderi vor oferi bani pentru alimentaţia angajaţilor. 

La rândul lor, 50 la sută dintre salariaţii sunt mulţumiţi de sistemul tichetelor, care le asigură zilnic o masă caldă.

Angajaţii au mai fost întrebaţi dacă preferă să primească lunar tichete în valoare de până la 960 de lei sau 700 de lei cash. 93% susţin că vor tichete şi doar 7 procente optează pentru bani.

Studiul a fost efectuat în luna noiembrie în 41 de companii care oferă tichete de masă. Au fost chestionaţi 111 angajaţi. Cercetarea a fost comandată de Asociaţia Businessului European, Camera de Comerţ a Franţei şi Moldovei, precum şi Asociaţia Investitorilor din România.

loading...

Lasă un comentariu