STUDIU: Fără suport financiar extern Moldova poate supravieţui, însă nu se poate dezvolta

Timp de cinci ani, granturile oferite Republicii Moldova au fost folosite pentru a întoarece împrumuturile. Este concluzia exprertului economic Veaceslav Ioniţă, care a publicat un studiu privind suportul financiar obţinut de ţara noastră în ultimii 20 de ani

Potrivit lui Ioniţă, în perioada 2001-2006, când suportul extern în Bugetul de stat a fost ZERO, Moldova a obținut 1,4 miliarde lei sub formă de granturi și totodată a fost redusă datoria externă cu 1,34 miliarde lei.

"De fapt am luat granturi pentru a întoarce împrumuturile externe", notează Ioniţă.

Expetul susţine că epoca de aur a ţării noastre a fost în perioada 2011-2014, când Moldova a beneficiat de 13,1 miliarde lei suport extern, dintre care 71% sau 9,34 miliarde lei sub formă de granturi și doar 3,76 miliarde lei sub formă de împrumuturi. 

În opinia lui Veaceslav Ioniţă, Moldova poate supravieţui fără suport financiar extern, însă nu se poate dezvolta. 

"În lipsa uni suport financiar extern Guvernul poate să-și onoreze obligațiile sale sociale, salariale și de întreținere curentă a instituțiilor. Însă acest lucru se realizează din contul investițiilor în infrastructură. Altfel spus toți banii îi ”mâncăm” și ne distrugem infrastructura. Drept ilustrație voi da Fondul Rutier", afirmă Ioniţă.

 

loading...

Lasă un comentariu