STUDIU: Efectele devastatoare pe care dispariția insectelor le are asupra planetei

Numărul insectelor de pe tot globul a început să scadă din ce în ce mai mult, putem spune chiar că sunt pe cale de dispariție. Însă, dacă insectele dispar, asta ar reprezenta o prăbuşire catastrofală a ecosistemelor naturii.

Un studiu modial amplu arată că 40% din speciile de insecte se află în declin, iar o treime sunt pe cale de dispariție. Mai mult, se pare că rata de dispariție a insectelor este de opt ori mai mare decât cea a mamiferelor, păsărilor și a reptilelor.

Studiul a fost publicat în Biological Conservation, iar autorii săi avertizează că în acest ritm insectele ar putea dispărea de tot de pe glob în următorii o sută de ani. Ce ar însemna mai exact asta pentru noi?

„Este un ritm foarte rapid. Peste zece ani vor dispărea un sfert din insecte, în 50 de ani vom mai avea doar jumătate, iar peste 100 de ani ar putea să nu mai existe nicio insectă” a spus Francisco Sanchez-Bayo, co-autor al studiului și biolog la Universitatea din Sydney. „Dacă acest lucru nu poate fi stopat atunci vor fi consecințe catastrofale pentru ecosistemul planetei, dar și pentru supraviețuirea omenirii.”

Care este motivul dispariției insectelor de pe glob?

Populația de insecte scade cu 2,5% în fiecare an, adică mor de două ori mai repede decât vertebratele. Totuși, de ce se întâmplă acest lucru?

Cercetătorii spun că motivele pentru care insectele dispar sunt: suprapopularea, consumarea excesivă, modul în care practicăm agricultura (pesticide), din cauza schimbărilor climatice, urbanizărilor și așa mai departe. De asemenea, aceștia mai spun că putem vorbi despre cea de-a șasea extincție în masă a insectelor, din istoria planetei.

„Dacă nu schimbăm modul în care producem alimente, insectele vor dispărea în câteva decenii. Insectele sunt esențiale pentru buna funcționare a ecosistemelor, indiferent că reprezintă hrana pentru alte animale, că sunt polenizatori sau reciclatori de nutrienți”, a mai declarat Francisco Sanchez-Bayo, scrie relitatea.net

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu