STUDIU: Dungile zebrelor provoacă aterizări necontrolate ale muştelor

Dungile zebrelor pot ''orbi'' muştele în momentul în care acestea aterizează, se arată într-un nou studiu realizat de cercetători americani, scrie agerpres.ro.

Oamenii de ştiinţă au efectuat un experiment neobişnuit, la care au participat zebre şi cai îmbrăcaţi în haine cu dungi alb-negru.

Ei au descoperit că muştele s-au adunat în jurul cailor şi al zebrelor într-un număr aproximativ egal - însă doar un sfert dintre ele au aterizat pe zebre.

Atunci când caii erau îmbrăcaţi în haine care imitau dungile zebrelor, muştele aterizau mai puţin pe zonele dungate, însă erau atrase de capul descoperit al cailor.

Înregistrările video au arătat că muştele făceau aterizări necontrolate atunci când se apropiau de o zonă cu dungi. De obicei, zburau prea rapid, adesea lovindu-se de animal sau renunţau să mai aterizeze.

"Odată ce se apropie de zebre... au tendinţa de a zbura prea repede sau de a se ciocni de ele. Acest lucru indică faptul că dungile pot perturba abilităţile muştelor de a avea o aterizare controlată", a afirmat profesorul Tim Caro de la Universitatea din California, care a condus studiul.

"Dungile pot orbi muştele în momentul în sunt destul de aproape pentru a le putea vedea cu ochii lor cu rezoluţie redusă", a declarat la rândul său doctorul Martin How, membru al echipei de cercetători de la Universitatea din Bristol.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu