STUDIU: Dinozaurii au transmis păsărilor arta de a-şi colora ouăle

Dinozaurii cloceau ouă colorate pentru a le ascunde mai bine de privirile prădătorilor, dezvoltând astfel o tehnică de camuflaj pe care au transmis-o păsărilor, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, scrie agerpres.ro.

La baza acestei descoperiri se află o analiză prin spectrometrie ce a vizat 18 eşantioane de coji de ouă de dinozauri. Alese pentru a reprezenta principalele grupe de dinozauri, fosilele analizate erau conservate în muzee din Statele Unite, Taiwan şi Germania.

Cercetători de la universităţi americane şi germane au descoperit urme de pigmenţi care formau motive cu pete şi puncte pe ouăle tuturor exemplarelor de Maniraptora, un grup de mici dinozauri bipezi din care s-au desprins păsările.

În schimb, ouăle dinozaurilor mai îndepărtaţi de păsări, Ornithischia şi Sauropode, din care făceau parte triceratops şi diplodocus, nu conţineau nicio urmă de pigment.

Potrivit cercetătorilor, ouăle anumitor dinozauri au început să se coloreze atunci când aceste vieţuitoare au încetat să le mai îngroape imediat după ce le depuneau pe sol.

"Când dinozaurii au început să construiască cuiburi în aer liber, expunerea ouălor la prădători a favorizat evoluţia culorilor cu rol de camuflare", a explicat Jasmina Wiemann, paleontolog la Universitatea Yale din Statele Unite şi coautoare a studiului.

În prezent, păsările sunt singurele vieţuitoare de pe Terra care depun ouă colorate. Este vorba despre o particularitate pe care, potrivit acestui studiu, ar fi moştenit-o de la strămoşii lor, dinozaurii, şi pe care au păstrat-o până în zilele noastre.

"Timp de peste un secol, s-a considerat că ouăle colorate erau o contribuţie a păsărilor. Dar, la fel ca în cazul penelor şi al iadeşului (os în formă de furcă situat la nivelul pieptului păsărilor), acum ştim că şi culoarea ouălor a evoluat la dinozauri cu mult timp înainte de apariţia păsărilor", a precizat Mark Norell, cercetător la Muzeul American de Istorie Naturală din New York.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu