Studiu: Din ce surse de venit îşi duc viaţa moldovenii de vârsta a treia

Embed:

Cea mai mare parte a veniturilor pensionarilor din Moldova este asigurată din transferurile de la copiii care muncesc în străinătate sau din alocații sociale. Potrivit statisticilor oficiale, cheltuielile vârstnicilor sunt legate, în special, de alimentație și întreținerea locuințelor, arată date ale Biroului Național de Statistică.

Studiul arată că principala sursă de venit a pensionarilor sunt prestaţiile sociale, cu o pondere de 48,3 la sută în veniturile lunare. Aproape 23 la sută provin din salarii, iar o zecime este asigurată din activitățile agricole.Transferurile din afara ţării contribuie la formarea veniturilor gospodăriilor cu vârstnici în proporţie de aproape 12 la sută.

Statistica oficială mai arată că un bătrân cheltuieşte cel mai mult pentru mâncare, servicii şi sănătate.

Astfel, pentru alimente, un pensionar cheltuieşte aproape 47 la sută din venituri, iar pentru întreţinera locuinţei - 21%.

Restul banilor sunt cheltuiţi pentru medicamente, haine și transport.

Potrivit studiului, meniul bătrânilor deseori este format din terciuri şi lactate. La începutul anului 2014, în Moldova erau mai mult de 550 de mii de persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu