Studiu: Copiilor care stau cu ochii în telefoane, tablete și televizoare li se dezvoltă mai greu creierul

Prea mult timp petrecut cu telefonul sau cu tabletele în mână le poate afecta creierul copiilor.

Un studiu făcut de cercetători de la un spital de pediatrie din Cincinnati a arătat că micuții care stau toată ziua cu telefoanele și cu tabletele în mână au probleme, fiindcă părțile creierului care răspund de autocontrol și de limbaj se dezvoltă mai greu, a notat US Today.

Deocamdată nu este clar cum se produc schimbările care afectează dezvoltarea copiilor, dar este cert că sunt probleme pentru cei care nu se dezlipesc de gadgeturi. Au fost studiați 47 de copii Pentru acest studiu, 47 de copii sănătoși din Cincinnati, toți cu vârste cuprinse între trei și cinci ani, au fost puși la rezonanțe magnetive și la testări cognitive.

Studiul n-a reușit să determine cum se produc modificările la nivelul creierului din pricina ecranelor, dar a arătat că viteza de reacție a fost afectată de acestea.

„Aceste descoperiri arată necesitatea de a înțelege efectul ecranelor asupra creierului, mai ales în etapele din copilărie în care acesta se dezvoltă accelerat, astfel încât furnizorii, factorii de decizie și părinții să poată să stabilească limite sănătoase”, a declarat doctorul John Hutton, autorul studiului. Studiul a fost publicat de revista de specialitate „Jama Pedriatics” și vine în completarea altor studii despre același subiect: cum afectează orice tip de ecran dezvoltarea creierului la copii și tineri.

Un studiu canadian publicat în aprilie a arătat că statul cu ochii în ecran le afectează atenția preșcolarilor. Un studiu din martie a demonstrat că folosirea telefonului le poate întârzia chiar și cu 18 luni puterea de a se exprima corect copiilor care învață să vorbească. Un alt studiu publicate de „Jama Pedriatics” a arătat că timpul excesiv petrecut în fața ecranelor poate afecta abilitatea copiilor de a efectua teste de dezvoltare.

Academia Americană de Pediatrie a informat că este recomandat ca micuții sub 18 ani să nu fie lăsați în fața niciunui tip de ecran. Pentru copii între 2 și 5 ani se recomandă o limită de maximum o oră pe zi.

Fără telefoane și tablete la masă, în mașină și în dormitor

Părinții ar trebui să stabilească ferm momentele și locurile în care copiii nu vor avea voie să pună mâna pe telefoane și tablete. De exemplu, în timpul meselor sau când se află în mașină.

Iar când ajung în dormitor, copii ar trebui să nu mai aibă niciun aparat cu ecran asupra lor. „N-am putut încă să demonstrăm cum timpul petrecut în fața ecranelor provoacă aceste schimbări structurale la nivelul creierului și dacă, pe teren lung, împlică riscuri pentru dezvoltarea neurologică.

Vom elabora un studiu suplimentar pentru a-i face pe oameni să înțeleagă cum să seteze limite adecvate pentru utilizarea tehnologiei”, a mai spus cercetătorul John Hutton, scrie libertatea.ro

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu