STUDIU: Care sunt țările în care se doarme cel mai puţin

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au condus un studiu, care a analizat tiparele de somn cu ajutorul unei aplicaţii utilizate de 10.000 de persoane din 20 de ţări, numită ENTRAIM. Aplicaţia cere utilizatorilor să introducă informaţii de bază precum vârsta, genul, ţara, fusul orar, orele la care se culcă şi se trezesc, dar şi informaţii despre luminozitatea mediului în care trăiesc, scrie realitatea.net.

Potrivit datelor în medie femeile din întreaga lume dorm cu aproximativ 30 de minute mai mult decât bărbaţii.

Totodată, cercetătorii, însă, afirmă că abitudinile legate de somn sunt puternic determinate și de apartenența culturală a individului. 

Astfel, japonezii tind să se trezească foarte devreme şi să se culce la ore târzii.

Americanii au a patra cea mai mică oră de culcare, după Belgia, Austria şi Noua Zeelandă, şi se trezesc cel mai devreme.

Francezii rivalizează cu spaniolii pentru cele mai târzii ore de somn.

Deşi ora la care răsare şi apune soarele are un rol important în acest studiu, acesta este mai mic decât rolul pe care îl juca pe vremea strămoşilor noştri.

"Există diferenţe în privinţa latitudinii, care determină orele de lumină, dar acestea sunt depăşite de expunerea la lumina artificială şi cultură", explică Olivia Walch, unul dintre autorii studiului.

Studiul le-a oferit cercetătorilor o mai bună înţelegere a modului în care presiunea culturală poate modifica ritmul biologic.

“Efectele societăţii asupra tiparelor de somn nu pot fi cuantificate cu exactitate”, se precizează în studiul publicat în revista Science Advances.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu