STUDIU: Beijingul ar putea părăsi lista celor 200 de orașe cele mai poluate din lume

Calitatea aerului din Beijing, cunoscută ca extrem de proastă, s-a îmbunătăţit în ultimii ani, până în punctul în care capitala chineză ar putea părăsi lista celor 200 de oraşe cele mai poluate din lume, potrivit unui studiu publicat joi şi citat de AFP, transmite agerpres.ro.

Beijingul este "pe drumul cel bun" pentru a reduce cantitatea de particule PM 2.5 cu aproape 20% în acest an faţă de 2018, a informat AirVisual, divizia de cercetare a companiei elveţiene IQAir, specializată în producerea de purificatoare de aer.

Între lunile ianuarie şi august, nivelul mediu al acestor particule - foarte periculoase deoarece pătrund adânc în plămâni - s-a situat la 42,6 micrograme pe metru cub de aer, faţă de 52,8 anul trecut în aceeaşi perioadă.

"Comparativ cu ultimul deceniu, diferenţa este şi mai frapantă", notează studiul.

"Concentraţia de PM2.5 în primele opt luni din 2019 a fost mai mică decât jumătate din cea din 2009 în aceeaşi perioadă", a explicat acesta.

Oraşele din China sunt înecate în mod obişnuit într-o ceaţă toxică - partea întunecată a dezvoltării rapide a ţării, care a scos, însă, sute de milioane de oameni din sărăcie.

Miracolul economic din ultimele decenii s-a bazat în mare parte pe o producţie puternică de oţel, cărbune şi ciment - toate sectoare deosebit de poluante.

Cu toate acestea, sub presiunea opiniei publice, autorităţile au lansat în 2013 un plan de combatere a poluării, menit să reducă cu un sfert concentraţia de particule fine în zone cheie cum ar fi cele din jurul Beijing-ului şi Shanghai-ului.

În pofida unei îmbunătăţiri semnificative de atunci, nivelurile actuale rămân, totuşi, de patru ori mai mari decât cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În 2018, Beijingul s-a clasat pe locul 122 în lista celor mai poluate oraşe din lume.

Lasă un comentariu