STUDIU: Apa din izvoarele din Chişinău nu este bună de băut

Embed:

Atenție la apa pe care o consumaţi! Potrivit unui studiu realizat recent de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, apa din izvoarele amplasate în parcurile din Capitală nu este bună de băut.

Potrivit specialiştilor, aceasta conține bacterii periculoase pentru sănătate, nitrați în exces, fapt ce ar putea genera diferite boli, dacă este consumată constant.

Potrivit studiului, în top cinci izvoare cu cea mai poluată apă se află: izvorul ”Tamara” din Parcul ”Valea Morilor”, unde s-au identificat bacterii în exces. Următorul este izvorul ”Elena” din Parcul ”La Izvor”, în apa căruia există atât bacterii, cât şi nitrați.

La fel, și izvoarele nr. 1 și nr. 2 din Parcul „Valea Trandafirilor”, precum şi izvorul de pe strada Dimo, au apa poluată.

Chiar dacă s-a anunțat de nenumărate ori că apa din izvoarele din capitală este periculoasă, oamenii continuă s-o consume și să ignore avertizările specialiștilor.

"Eu cred în organismul meu, în laboratorul meu intern. Nu, eu nu mă tem. De câți ani vin aici, de atâția ani beau apă. Eu beau încrezută, că această îmi este de folos”.

”Chestia e că-i foarte gustoasă, dar la moment în magazine apă de izvor ambalată nu se mai vinde. Gustul nu-l schimb.
- Deci optați pentru apa de izvor? - Da. - Cu toate că conțin bacterii, nitrați? - Da, da. Gustul face tot”.

Specialiștii spun că apa necalitativă poate cauza boli gastro-intestinale, iar cei mai predispuşi acestor maladii sunt copiii.

”Când nu cunosc care este calitatea apei, să se abțină de a utiliza această apă, pentru a nu-și pune în pericol starea de sănătate. Ba chiar prezintă un pericol pentru populație, inclusiv mai receptivi la nitrați sunt copiii, bebelușii”, a spus TUDOR PUIU, medic-igienist, Centru de Sănătate Publică Chișinău.

Reprezentanţii Întreprinderii Municipale a Spațiilor Verzi, cei care sunt responsabili de îngrijirea izvoarelor din parcurile Capitalei spun că ei doar salubrizează aceste zone, la suprafaţă.

”Noi salubrizăm izvoarele, înlăturăm gunoaiele menajere, plasticul care fie e adus de vânt, fie de scurgeri de apă, care au fost în ultima vreme. Dar să influențăm calitatea apei, noi nu putem. Este un proces natural. Nu este identificat un proces de a stabili și curăța apa din izvoare”, a spus VADIM POPUȘOI, reprezentant, Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi.

În parcurile din municipiul Chișinău sunt peste 40 de izvoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu