STUDIU: Alimentaţia necorespunzătoare provoacă la nivel global mai multe decese decât fumatul

Embed:

Alimentaţia necorespunzătoare provoacă la nivel global mai multe decese decât fumatul. Este concluzia unui studiu recent al Institutului American de Metrologie şi Evaluare a Sănătăţii. Potrivit datelor oficiale, 11 milioane de oameni mor anual din cauza obiceiurilor alimentare greşite, în timp ce fumatul omoară anual 8 milioane de oameni. Problema afectează şi ţara noastră.

Alimentația proastă dublează odată la trei ani numărul moldovenilor care se îmbolnăvesc. Efectele sunt variate, de la obezitate şi diabet, până la cancer, atacuri cardiace sau accidentele vasculare cerebrale. Specialiştii dau vina pe alimentele procesate vândute în supermarketuri şi restaurantele de tip fast-food. Acestea conţin sare, zahăr şi grăsimi în exces.

"Noi am ajuns că carbohidrații sunt peste tot, fast food - urile sunt în floare, noi mâncăm foarte mult zahăr adăugat", a spus gastroenterologul, Angela Peltec.

Medicii spun că moldovenii sunt obişnuiţi să consume toată mâncarea prăjită cu multă sare. E una dintre cauzele mortalităţii ridicate de la noi din ţară.

"Noi avem o rată de mortalitate foarte ridicată în comparaţie cu Europa", a spus gastroenterologul, Angela Peltec.

Psihologii sunt de părere că lipsa de timp pentru a ne pregăti mâncarea acasă este boala mileniului.

"Mâncarea fastfood este foarte populară şi va deveni o mâncare tradiţională. Părinţii mănâncă, copii văd şi tot aşa se va ţine lanţul", a spus  psihologul, Elena Covaliov.

Nutriţioniştii recomandă trei mese complete, trei gustări şi până la 3 litri de lichide zilnic. Sunt de evitat semipreparatele din magazine şi se recomandă cat mai multe fructe şi legume. Dacă procurăm alimente ambalate, trebuie să fim atenţi la anumite detalii.

"De exemplu, brânza are termen de păstrare 72 de ore, dacă este indicat că termenul de valabilitate este o lună, atunci aici sunt mari semne de întrebare", a spus nutriţionistul, Victoria Rusu.

Totodată, eticheta trebuie să conţină cât mai puţine ingrediente şi mai ales fără aditivi alimentari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu