STUDIU: 32% dintre moldoveni s-ar stabili definitiv cu traiul într-o altă ţară

Embed:

Fiecare al treilea moldovean s-ar stabili definitiv cu traiul într-o altă ţară, dacă ar avea ocazia. Este concluzia unui studiu efectuat de Gallup, care a arătat că 15 la sută dintre cei care locuiesc în fosta Uniune Sovietică ar vrea să emigreze.

Peste o treime dintre cetăţenii moldoveni care au peste 15 ani nu mai vor să rămână în ţară. La capitolul dorinţă de emigrare suntem depăşiţi doar de Armenia, în rândul statelor CSI.

Pe locul trei este Ucraina, urmată de Belarus, Kîrgîzstan şi Rusia.

Se pare că cetăţenii statelor asiatice din fosta URSS se simt bine la ei acasă, întrucât doar 5 la sută dintre locuitorii Uzbekistanului s-ar stabili într-o altă de ţară.

Din Turkmenistan ar pleca 6 procente, din Tadjikistan 11, iar din Kazahstan - 13 la sută.

Cei de la Gallup au aflat şi de ce vor să plece atât de mulţi oameni din statele CSI. Fiecare al doilea potenţial emigrant crede că ar avea condiţii mai bune de trai în alte ţări.

13 procente cred că peste hotare le vor putea asigura un viitor mai bun copiilor, iar unul din zece speră să-şi găsească un loc de muncă.

Pentru beneficii sociale ar emigra 4 la sută, iar trei la sută îşi doresc acest lucru pentru a fi mai aproape de rudele plecate. Tot atâţia îşi doresc să trăiască într-o ţară unde sunt respectate drepturile omului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu