Studiu: 169 de copii din ţară nu au acte de identitate

Embed:

169 de copii din ţară nu au acte de identitate. Acest fapt îl demonstrează datele unui studiu realizat de avocatului poporului.

Dintre ei, 76 la sută locuiesc cu părinţii biologici, iar 16 sunt sub tutelă. Din lipsa actelor, copiii nu pot fi înscrişi în şcoli şi grădiniţe. De asemenea, aceştia nu beneficiază de ajutor social sau asistenţă medicală gratuită. 

Ion Platon are 15 ani şi nu avut până acum niciun act de identitate. Din această cauză el nu a fost admis la examenele de absolvire a gimnaziului. Până acum el a învăţat la şcoală în baza unui act primit de mama sa la maternitate.

"Trebuia să să mă duc la tabără am fost la învăţat tot aici şi mi-au dat „putiovcă” să mă duc la tabără dacă nu aveam metrică şi nu puteam să mă duc fără metrică", a spus locuitor al satului Racovăţ, Ion Platon.

Mama l-a născut la 15 ani, când trăia în concubinaj cu tatăl copilului.

"Am vrut să ajungem să am eu vârsta să am paşaport şi să ne înscriem cu soţul şi să fiu în familia lui. Să fie copilul înregistrat în Ţurcan. După aceia noi am trăit. Când la o lună de zile m-a lepădat", a spus mama copilului, Lilia Platon.

Femeia a vrut să-i facă acte copilului când acesta avea deja nouă ani. Însă atunci actul primit de la maternitate nu mai era valabil. Abia în acest an s-a adresat în instanţa de judecată pentru a primi un act care să confirme că este mama copilului.

"Mama când a fost adusă la maternitate a declarat familia concubinului Ţurcan. De fapt ea este Platon. Şi din această cauză nu poate să perfecteze certificatul de naştere. Şi nu poate să beneficieze de ajutor social pentru că fiul său nu este documentat", a spus asistentul social, Cristina Ceban.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, spune că lipsa actelor în cele mai multe cazuri se datorează faptului că părinţii sunt iresponsabili. Aceştia nu au acte de identitate şi îi lipsesc şi pe copii lor de acestea. Pentru a rezolva această problemă sunt propuse mai multe soluţii. Una ar fi ca termenul de înregistrare a unui copil născut să fie micşorat de la trei luni la doar o lună. De asemenea, nou-născuţii să fie înregistraţi la maternitate şi nu la starea civilă cum este acum.

"Termenul acesta oficial de înregistrare este destul de mult şi noi am propus şi am discutat în cadrul grupului de lucru să fie procedura de înregistrare şi eliberarea a certificatului în maternităţi", a spus avocatul poporului pentru drepturile copiilor, Maia Bănărescu.

Din cei 169 de copii fără acte, 41 din ei sunt incluşi în sistemul educaţional. Chiar dacă la înscrierea copilului la şcoală este nevoie de un act care ar confirma identitatea acestuia în unele instituţii de învăţământ se fac excepţii. Totuşi cifrele sunt bune faţă de anul 2013 când a fost făcut ultimul studiu. Atunci în ţară erau peste 300 de copii fără acte de identitate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu