STUDIU: Elevii cu vârste de peste 15 ani din Moldova sunt cei mai petrecăreţi şi doar 26 la sută îşi fac temele pentru acasă

Embed:

Tot mai puţini adolescenţi sunt interesaţi de învăţătură. Elevii cu vârste de peste 15 ani preferă distracţiile şi nu cartea. Cel puţin asta reiese dintr-un studiu, realizat de Biroul Naţional de Statistică.

Potrivit datelor cercetării, doar aproximativ 26 la sută dintre elevii de peste 15 ani îşi fac temele când se întorc de la şcoală. Adolescenţii de această vârstă sunt şi cei mai petrecăreţi. Merg sau primesc pe cineva în vizită, fac sau participă la chefuri şi vorbesc mult la telefon.

Situaţia e mai bună în cazul copilor cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. Mai mult de jumătate dintre ei spun că îşi fac temele. Totodată, după ce vin de la şcoală, cei mai mulţi dintre ei muncesc. Spală vase, fac ordine, merg la cumpărături. Cei care locuiesc la ţară, printre altele, cară apă de la fântână, se ocupă de grădină, îngrijesc de animalele domestice. Unii au grijă chiar şi de fraţii mai mici când părinţii lipsesc de acasă. Responsabilităţile rămân aceleaşi şi odată cu trecerea anilor.

Doar că tinerii de 15-24 de ani sunt antrenaţi şi în prepararea bucatelor sau a conservelor. Odată încheiate treburile casei, urmează joaca - în faţa computerului, de regulă. Cei mai mici, aleg jocurile, cei mai mari - se informează şi comunică pe reţelele sociale. Nelipsit este şi televizorul. 

În schimb numărul amatorilor de lectură scade drastic de la 19 la sută la vârsta de 10-14 ani, la aproape şapte la sută la cei de 15-24 ani. Elevii spun că la cinema şi teatru merg rar de tot, iar la bibliotecă aproape deloc.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu