STUDII MAI BUNE ÎN APICULTURĂ: Școala profesională din Bubuieci, dotată cu utilaje de ultimă generaţie

Embed:
Camere video instalate pe faguri, stupi verticali şi un laborator dotat cu utilaje de ultimă generaţie. Cu un astfel de echipament performant se poate lăuda şcoala profesională din Bubuieci, municipiul Chişinău, unde s-au făcut renovări de peste 350 de mii de lei. Banii au fost donaţi în cadrul unui proiect al USAID în Moldova. Astfel, studenţii vor practica meseria la cel mai înalt nivel şi vor fi instruiţi conform noilor tehnologii în domeniu.

Prisaca şcolii are în jur de 40 de familii de albine care au fost deja mutate în 15 stupi verticali. În unul din ele a fost instalată o cameră video care transmite live activitatea insectelor în stup. Astfel, apicultorul vede ce fac albinele 24 din 24 de ore.

"Noi putem vedea în timpul iernii chiar cum se petrece procesul de iernare al albinelor, adică ce procese se petrec în stup, că sunt active albinele, că sunt cumva agitate", a declarat Eugen Golubaş, maistru-profesor, şcoala profesională Bubuieci.

Pe lângă stupii de ultimă generaţie, instituţia a primit şi echipament performant pentru confecţionarea ramelor de colectare a mierii.

"Înainte doar cu cuie şi un ciocan le băteam era un pic mai greu, acum cu aparatul e cu mult mai uşor decât cu ţintele. stricam lemnul"

"Era foarte multă pierdere de timp şi nu se primea lucrul calitativ, iar acum datorită USAID dispunem de un dispozitiv performant."

Directoarea instituţiei spune că datorită utilajului modern a crescut şi interesul elevilor faţă de această meserie.

"Avema foarte mult nevoie de acest echipament fiindcă la noi echipamentul era învechit, şi vreau să vă zic că deja a apărut şi mult mai mare motivaţie a elevilor în cadrul orelor de instruire practică", a menționat Zinaida Sajin, directorul şcolii profesionale Bubuieci.

Autorii proiectului îşi propun să continue modernizarea, astfel încât, în viitor, şcoala să aibă propria linie de ambalare a mierii.

"Proiectul preconizează ca anul viitor să mai modernizăm cu ceva echipamentul ceea ce ţine de confecţionarea chiar şi a stupilor. Proiectul preconizează şi crearea unei linii de ambalare", a declarat Oleg Stiopca, specialist proiectul USAID.

În şcoala profesională din Bubuieci învaţă peste 300 de elevi. 50 dintre ei studiază apicultura.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu