Studenţii străini de la medicină au depus jurământul lui Hipocrates. Câţi dintre ei rămân să profeseze în Moldova

Embed:

Aproape 300 de studenți străini de la Universitatea de Stat de Farmacie și Medicină "Nicolae Testimițeanu" sunt, de astăzi, medici cu acte în regulă. Tinerii, veniţi din zece ţări, au depus astăzi jurământul lui Hipocrate în limba în care au studiat, adică engleză. Majoritatea dintre ei se vor întoarce acasă, dar pentru a fi angajaţi acolo, mai au de dat un examen. 

În acest an, 285 de studenți străini au absolvit Universitatea de Stat de Farmacie și Medicină. Cei mai mulți sunt din Israel, România, Ucraina şi Rusia. Unul dintre ei a venit, acum șase ani, din India, pentru a face medicină generală. Uek spune că a ales să vină în Moldova, pentru că în țara lui, studiile ar fi durat mai mulţi ani.

"Am ales Moldova, pentru că am auzit că este o țară frumoasă. De asemenea, este mai ieftin să-mi fac studiile aici. Singura diferență pe care am simțit-o a fost clima. Aici e mai frig decât în India." spune UEK, student la Universitatea de Stat de Farmacie și Medicină "Nicolae Testimițeanu" .

Mulţi dintre absolvenţi au fost susţinuţi de prieteni şi părinţi.

"Și fratele meu a învățat aici, în Moldova. Am venit în vizită și mi-a plăcut foarte mult. Cred că la Chișinău studiile sunt calitative.

"De la început, am avut scopul de a-i trimite pe copii să învețe în Moldova, ca apoi să revină în Israel."

Conducearea universităţii şi autorităţile promit că va face tot posibilul ca mai mulți străini să vină să studieze la Chișinău.

"Universitatea este deja cunoscută în lume și, de obicei, există un concurs între tinerii care vor să facă medicină la Chișinău. Uneori, luptă câte trei persoane pentru un singur loc", declară rectorul USMF, Ion Ababii.

"Pentru Ministerul Sănătății, dar și pentru întreaga țară, este un prestigiu că Universitatea de Stat de Farmacie și Medicină "Nicolae Testimițeanu" și-a creat un nume forte în educarea viitorilor medici și farmaciști", afirmă viceministrul Sănătăţii, Liliana Iaşan.

Mâine vor depune jurământul și absolvenții care au studiat în limba română. Printre ei se numără și tineri din alte țări. Taxă pentru un an de studii pentru studenții străini de la Universitatea de Stat de Farmacie și Medicină este de aproximativ patru mii de euro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu