Studenţii de la Universitatea Tehnică inventează "meniul viitorului". Ce alimente noi au născocit

Embed:

Marmeladă cu extract de cătină sau iaurt degresat cu inulină. Sunt doar două dintre rețetele inventate de studenții și profesorii de la Universitatea Tehnică din Moldova. În laboratoarele instituției, tinerii învață să valorifice calitățile nutritive ale produselor pentru a promova pe piață alimente sănătoase. 

Ana Canja este studentă la Facultatea de Tehnologie și Management în Industria Alimentară. Zilnic, ea își petrece timpul în laboratoare pentru a crea meniul viitorului. Tânăra a cercetat proprietățile inulinei pentru a o adăuga într-un iaurt degresat: "Este mult mai bogat în fibre alimentare și anume inulina care este destinată pentru persoanele care suferă de  diabet, reglează tranzitul intestinal".

Iaurtul cu inulină se deosebește de cel de pe piaţă prin faptul că reprezintă un produs natural: "Iaurtul respectiv a fost obținut prin adăugarea inulinei din comerț însă la moment se lucrează la adaosul inulinei din plante. Sunt plante rădăcinoase, spre exemplu cicoarea și topinamburul".

Alina Răilean este o altă studentă care s-a gândit să ofere un produs dulce consumatorilor. Tânăra a lucrat la prepararea unei marmelade care se obține din fructele unor arbuști: "Aronia și cătina conțin substanțe biologice active, care imprimă această culoare și ne permite să evităm utilizarea coloranților sintetici care deseori sunt nocivi și provoacă alergii la copii.

Marmelada se prepară cu adaos de extract din fructe de pădure și previne îmbătrânirea prematură a celulelor. De aceea, nu am ezitat să gust și eu acest produs.

Profesorii susțin că, înainte de a crea o rețetă, se gândesc, în primul rând, ca aceasta să ajute la vindecarea unei boli.

"Avem produse făinoase, în special acum ne preocupă problema bolnavilor de fenilcetonurie. Noi încercăm să brevetăm aceste invenții și colaborând cu producători, încercăm să punem pe piață produsele noastre", spune profesoara Valentina Bantea-Zagareanu.

"Pregătim extracte din deșeuri, din materia vegetală, adică din produse horticole. Deșeurile acestea pot fi utilizate în industria alimentară" a opinat conferenţarul Aliona Moşanu.

Procesul de elaborare a unui produs durează trei ani.

 

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu