"Stratfor" despre AIE: Nu a fost niciodată pro-europeană şi se va destrăma

Alianţa pentru Integrare Europeană nu a fost niciodată una pro-europeană şi se va destrăma. Aceste concluzii le conţin documentele secrete ale agenţiei americane de analize strategice "Stratfor", publicate pe site-ul Wikileaks.

În documentele agenţiei, scrise în perioada 2010-2011, sunt caracterizaţi şi liderii Alianţei. Astfel, Marian Lupu este văzut de către analistul "Stratfor" drept un conformist, Mihai Ghimpu - un pion al preşedintelui român, Traian Băsescu, iar Vlad Filat - cel mai flexibil politician. Analistul menţionează că sursele sale sunt credibile şi fac parte atât din anturajul autorităţilor de la Chişinău, cât şi din cadrul misiunilor diplomatice.

Potrivit "Stratfor", Alianţa de guvernare se va destrăma ca urmare a poziţiilor ireconciliabile ale liderilor AIE. În special, analistul face referire la comportamentul prim-ministrului Vlad Filat, care desfăşoară reformele după bunul său plac.

Totodată, în opina analistului, Vlad Filat este singurul dintre liderii coaliţiei de guvernare, capabil să creeze o nouă alianţă cu comuniştii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu